Картина, която беше у нас преди ден при операция на

...
Картина, която беше у нас преди ден при операция на
Коментари Харесай

Намерената у нас картина на Джаксън Полък е била подарък за холивудска актриса

Картина, която беше у нас преди ден при интервенция на ГДБОП и гръцките служби, най-вероятно е оригинал на американския художник Джаксън Полък. Това е открило в началото проучване на платното, оповестиха през днешния ден от Софийската градска прокуратура. На гърба му има обръщение до холивудската актриса Лорън Бакол. То гласи: „ Посветено на моята доста надарена и скъпа другарка Лорън Бекол, Честит Рожден ден “ , а датата на посвещението е 16 септември 1949 година и изпод е комплициран автограф. Датата съответствува с рождения ден на актрисата.

По следствието се работи повече от месец, а досъдебното произвеждане е стартирано на 18 февруари, изясни заместник-градският прокурор Десислава Петров а пред публицисти.

По думите ѝ експертната информация споделя, че по жанр, техника на осъществяване и художествена специфичност, картината дава отговор на естетическите особености, присъщи за живописта на Джаксън Полък от интервала 1945 година -1950 година

Прокурор Петрова заяви още, че ще се употребяват инструментите на интернационалната правна помощ, в това число Европейски заповеди за следствие, с цел да се открият всички условия, свързани с възможното придвижване и пътя на тази картина.

Предстои да се откри също дали картината има общо с Румъния, прибавиха от прокуратурата и допълниха, че тя не е била обявявана за търсене и не е била каталогизирана. По-рано Българска национална телевизия заяви, че на картината има и надпис на румънски език и са на разположение данни, че творбата е попаднала в персоналната сбирка на румънския комунистически диктатор Николае Чаушеску.

При акцията на ГДБОП във вторник са задържани няколко души, единият от които е българин. Той не е арестуван и не твърди, че е притежател на картината, а единствено я е съхранявал. Действията по следствието са осъществени за възможна противозаконна продажба на картината.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР