Кароши - в Япония този термин означава смърт, причинена от

...
Кароши - в Япония този термин означава смърт, причинена от
Коментари Харесай

Защо не бихме искали да работим в Япония


Кароши - в Япония този термин значи " гибел, породена от преправяне ". Смъртта при кароши най-често е подбудена от сърдечен проблем, мозъчен удар или самоубийство.

През 2016 година цели 191 души са умряли от кароши, като по данни на държавното управление една пета от японците са застрашени от сходен процес на живота им.

Японците са една от най-работливите народи на планетата, мъчително отдадени на работата си и на груповия труд. Напълно обикновено е за средностатистическия японец да работи изключително до 80 часа на месец, отвън естествения график на работа. За някои тези часове постоянно са над 100.
 Снимка 416537

Това обаче не значи, че служащите в Япония се прибират с двойна заплата в края на месеца, защото изключителният труд постоянно е непринуден и не се заплаща.

Преди известно време държавното управление в азиатската страна прокара закон, който изисква наложителното загасяне на лампите в корпоративните здания след 22 ч., с цел да не могат тружениците да злоупотребяват със здравето и живота си.

Японците не обичат и да си почиват, даже когато почивката им е платена и планувана. Така работната класа в страната на изгряващото слънце употребява приблизително по 50% от годишния си заплатен отпуск, а там това се равнява на към 8.8 дни на година. (Може би тъй като си нямат Гърция или Слънчев бряг...)
 Снимка 416538

Цялата тази " полуда " идва от средата на предишния век, когато Япония печели наградата на втората най-силна стопанска система в света.

Оттогава служащите одобряват работата и груповите достижения на компанията им като персонален принос към просперитета на страната, както и като знак на преданост и лоялност към общата идея.

Интересното е, че, макар многото часове работа, японците са най-ниско ефикасният народ от листата на страните от Г-7.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР