Карлово. С маскарадно шествие и кукерски игри в Карловско ще

...
Карлово. С маскарадно шествие и кукерски игри в Карловско ще
Коментари Харесай

Пловдив: С маскарадно шествие и кукерски игри в Карловско ще бъде отбелязан Старчовден

Карлово. С маскарадно шествие и кукерски игри в Карловско ще отбележат Старчовден и ще прогонят зимата. Това заяви за Радио „ Фокус ” - Пловдив Гинка Тодорова, ръководител на Народно читалище „ Васил Левски 1927 година “ в кв. „ Сушица " и специалист в Отдел „ Култура " в Община Карлово. Всяка година в съботата преди Сирни Заговезни в град Карлово се организира празникът Старчовден, на който се показват кукерските групи от селищата в общината. Кукерските игри в този регион са предвестници на пролетта и съществуват от дълбока античност. Кукерите се назовават старци и са разграничени на „ белогащи “ и „ баджаци “. Едните са положителните, другите са неприятните. В предишното „ старците ” са били най-вече мъже, само че в днешно време все по-често се маскират и дами. Възрастта на кукерите варира от 8 до 80 години.
„ Белогащите играят със звънци или чанове, а баджаците играят с хлопки. Звънът на звънците прилича ромона на планински поток, а хлопките са като екот и когато звънят по едно и също време образуват една доста приятна мелодия в играта ”, разяснява Гинка Тодорова.
Тази година празникът стартира на 9 март. В 10.00 часа маскарадно шествие от кукерски групи ще премине по централните улици в Карлово и ще се откри на площад „ 20-ти юли ”. Там стартират кукерските игри, които нормално са доста атрактивни. В същото това време на площада е подредена и кулинарна галерия – базар и занимателен детски ъгъл. От 14.00 часа Старчовден се провежда и в селата Климент и Куртово.
На 10 март Старчовден продължава в останалите селища в община Карлово. Игрите стартират от 11.00 часа и ще продължат до 15.00 часа.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР