Карлос Алкарас се представи на изключително високо ниво по време

...
Карлос Алкарас се представи на изключително високо ниво по време
Коментари Харесай

Макар и със затруднения: Алкарас сломи Мастърс финалист за 8-а поредна победа в Барселона

Карлос Алкарас се показа на извънредно високо равнище по време на случката си оттатък океана в Съединени американски щати, където на Мастърса в Индиън Уелс завоюва дебютната си купа в шампионата, преди след това да допусне проваляне на полуфиналите в Маями, което пристигна и с травма в лявата му ръка. Травмата се оказа по-сериозна от предстоящото и не разреши на 19-годишния испанец да вземе присъединяване на конкуренцията от същата категория в Монте Карло, преди завръщането в Тура на досегашния номер едно да стане факт през актуалната седмица на АТР 500 надпреварата в Барселона.

Тийнейджърът обаче има по никакъв начин леката задача да пази купата си в каталунския град, нещо което до момента не е съумял да стори при нито един от осемте си АТР трофея, като все пак тази отрицателна статистика, то локалният любим потегли с два чисти триумфа. Силната серия за Карлитос пък надалеч не спря дотук и в хода на днешния ден първенецът от US Open надви над сънародника си и някогашен финалист от Монте Карло - Алехандро Давидович Фокина, с който неведнъж са упражнявали в предишното, само че даже това не оказа помощ на международния номер 38 да сътвори сензацията, поради обстоятелството че Алкарас още веднъж позволи умопомрачителен брой неточности, само че се поздрави с нова победа в поредни сетове, пристигнала за 2 часа и 11 минути на корта - 7:6(5) 6:4.

С триумфа си младежът записа своя 21-ви триумф в едвам 23 мача през 2023-та година, като тестването му в полуфиналната фаза по пътя към отбрана на оценката му се явява спечелилият всред Даниел Еванс и Франсиско Серундоло.

В началото на дуела по-нискоранкираният испанец очевидно се нуждаеше от време за акомодация към стила на любимеца, който варираше ловко в подбора си на удари, при което проби в дебютния гейм за конфликта. Давидович Фокина обаче не беше подготвен да се съобщи по този начин елементарно и изоставен от първичната си вдървеност в дейностите, съумя образно да покаже на какво е кадърен, като засвидетелства изключителната си скорост и класата на своя бекхенд, с цел да пласира неспасяем ретур уинър по правата, донесъл му възобновяване на паритета.

Реакцията на Карлитос на случилото се беше на нужното равнище, откакто той незабавно подвигна оборотите и засвидетелства вездесъщата си отбрана от главната линия, която му позволяваше да минава елементарно в офанзива и топ поставеният още веднъж излезе напред. Впоследствие по-високоранкираният домашен представител доразви задатъка си до 5:3 в своя изгода, когато грешките взеха връх над него и под знака на неспирните грешки от ракетата си, Алкарас на процедура собственоръчно заличи преднината си, позволявайки на международния номер 28 още веднъж да навакса пасива от брейк.

Заключителните подавания в частта на двамата испанци не минаха гладко, като всеки от тях трябваше да показва здрави нерви, с цел да станем очевидци на тайбрек. В дългия гейм защитаващият първенец пръв се снабди с минипробив, който обаче не съумя да поддържа, поради множеството си неточности и даже изостана в резултата, но все пак се завърна от 4:5 точки, записвайки на сметката си откриващия сет, траял цели 76 минути.

С настъпването на втората част статуквото на корта остана непроменено, като несъразмерният брой грешки, идващи от страна на досегашния номер едно, продължи с цялостна мощ и той изостана с 0:40. Попаднал в извънредно неподходящата обстановка, Карлитос извади на показ всички оръжия в репертоара си, като чудесно подбираше офанзивите си, варирайки сред къси топки и излизания на мрежата, при което като се изключи че оцеля, то той съумя да осъществя стремително пробив и към този момент гледаше към успеха.

Давидович Фокина обаче не се трогна от това, че за прощален път в испанското дерби остана в ролята на догонващ и повиши доста нивото си, като се трансформира в самобитна стена на главната линия и чрез впечатляващата си отбрана стигна до рибрейк. Последва серия от лесни подавания за сервиращите, с цел да бъдем отведени до десетия гейм, когато по-нискоранкираният ибериеца подаваше за оставането си в шампионата, но Алкарас подвигна високо летвата и завърши всичко още при начален удар на сънародника си.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР