Кърлежите плъзнаха вече по градинките и междублоковите пространства. Появиха се

...
Кърлежите плъзнаха вече по градинките и междублоковите пространства. Появиха се
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Кърлежите плъзнаха вече, проверявайте се

Кърлежите плъзнаха към този момент по градинките и междублоковите пространства. Появиха се преди месец. При температури над 5 градуса се явяват първите популации, някои от които са носители на инфекции. С краткотрайното захлаждане се понижи тяхната интензивност. Това изясни пред Lupa.bg някогашният шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Катарджиев.  



" След контакт с треви в междублоковите пространства, в парковете или въобще в природата би трябвало да се проверявате за кърлежи, тъй като в случай че паразитът се смъкна до 24 часа, той не придвижва зараза. При махането му възрастният човек е належащо да вземе еднократно 200 мг доксициклин - 2 таблетки по 100 мг, а децата - 10 мг на кг някакъв макролиден антибиотик. Това понижава 10 пъти вероятността от заразяване с лаймска болест, марсилска тресчица, ерлихиоза и анаплазмоза - четирите чести бактериални инфекции, които се придвижват от вредителите ", изясни медикът. 

" Сега е интервалът, в който би трябвало да се пръскат заблатените места и водоемите против комари. Ако не се направи в този миг, след разлистването на дърветата, ограниченията за напръскване с ареоплани са неефективни ", предизвести специалистът. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР