Карл Билд: Заиграването с граници и подялби на Балканите е

...
Карл Билд: Заиграването с граници и подялби на Балканите е
Коментари Харесай

Карл Билд: Заиграването с граници и подялби на Балканите е много опасно

Карл Билд: Заиграването с граници и подялби на Балканите е доста рисково
Шведският посланик Карл Билд, който е добър ценител на Балканите, не поддържа концепцията за замяна на територии сред Косово и Сърбия.

Билд, който през 90-те години беше интернационален медиатор на проблемите на Балканите, споделя, че сходна концепция е доста рискова, даже и пагубна.

В публикация за вестник "Вашингтон поуст" той показва, че на една среща му е било казано, че с изключение на сръбския президент Александър Вучич, концепцията за замяна на територии поддържа и албанският министър председател Еди Рама.

„ Когато става въпрос за бъдещето на Балканите, дискурсът се забавя с оферти за нови разделения в района - рецепта за геополитическа неустойчивост. Сръбските и албанските водачи преглеждат опцията за разрешаване на разликите си посредством потребление на териториален продан. Идеята за подредба на раздялите посредством продан на територии циркулира в Белград в продължение на няколко години, само че напоследък е и част от полемиките в главните албански кръгове “, сподели Билд.

Идеята, съгласно него, въобще не е нова. Била е рискова в предишното и остава такава и в сегашното. „ Бившият сръбски водач Слободан Милошевич и хърватският водач Франьо Туджман се договориха при започване на 90-те да разделят Босна, само че интернационалната реакция спря тези проекти “.

Досега обаче политиките на Европейския съюз и Съединените щати бяха доста ясни: границите, които бяха в остарялата Югославия, би трябвало да останат в действие и решенията би трябвало да се търсят в тези рамки.

„ Косово остава един от най-тежките проблеми в района. Това не бе решено нито от намесата на НАТО през 1999 година, нито с независимостта през 2008 година - като самостоятелна страна и признавана от доста народи. Докато няма нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово, казусът лимитира капацитета на двете страни и стабилността на района. Затова концепцията за нови териториални разделения още веднъж се появи. Може да има разнообразни версии на такива сюжети. Косово може да напусне региона на север от река Ибър, населяван съвсем напълно от сърби, а по-късно да се снабди с дипломатическо самопризнание и може би да получи и някои обитаеми места в южна Сърбия “, сподели Билд. „ Сръбският президент Александър Вучич мисли в тази тенденция, а албанският министър председател Еди Рама също е отворен за това, споменавайки ми го в диалог “.

Това е рисково и Вашингтон и Брюксел би трябвало да видят заплахите. Постепенната интеграция на Сърбия и Албания в Европейски Съюз и НАТО въз основа на съществуващите граници е единственият път към устойчива непоклатимост в района. Заиграването с граници и подялби на Балканите е било рисково при започване на 90-те години и остава огромна заплаха и в този момент. /БГНЕС и МИА
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР