Карфиолът е онзи есенен зеленчук, който често се пренебрегва у

...
Карфиолът е онзи есенен зеленчук, който често се пренебрегва у
Коментари Харесай

Карфиолът пази мозъка млад и здрав

Карфиолът е оня есенен зарзават, който постоянно се подценява у нас. Отношението на доста домакини към него е надменно и в българската кухня му бе отреждано място най-вече в  приготвянето на туршии. Той обаче принадлежи към групата на най-здравословните зеленчуци. Богат е на скъпи витамини и други съединения. Съдържанието на витамин C в него е съвсем два пъти по-голямо, в сравнение с в бялото зеле.



Само 50 грама покриват дневната потребност от силиций и аскорбинова киселина и повече от половината от дневната потребност от витамини от група В. Карфиолът е източник и на холин, който е от значително значение за здравето на мозъка. Холинът е хранително вещество, което, когато се комбинира с фосфор, контролира клетъчните мембрани. Това води до по-добър сън, усъвършенствани когнитивни функционалности и по-добра памет. Хората, които не одобряват задоволително холин, са с по-висок риск от чернодробни и неврологични болести, като да вземем за пример деменция. Този кръстоцветен зарзават съдържа доста от витамините В-комплекс (В1, В2, В3, В6 и фолиевата киселина), С, К и Е.

Източник на протеин

Освен това има доста значими минерали като калций, магнезий, фосфор, калий и манган. Той е един от най-големите източници на растителни протеини.

Количеството мазнини, което има, е минимално. Заедно с протеините, този зарзават има огромни количества фибри и омега-3 мастни киселини.

Поради всичко това, яденето на карфиол постоянно ще ви поддържа здрави и мощни.

Пази от диабет

Карфиолът може да предотврати появяването на диабет.Това е с помощта на наличието на витамин С и калий.Тези две неща контролират глюкозата в кръвта и метаболизма ви.

Когато равнищата на калий са ниски, равнището на глюкозата може да се увеличи. Това може да бъде огромна опасност, в случай че имате диабет.

Има противовъзпалителни свойства

Друго огромно преимущество на карфиола е съществуването на доста количество витамин К, който е прочут със своите противовъзпалителни свойства. Мастноразтворимият витамин спомага за усвояването на калция в организма, потребен е за костите и поддържа вярното действие на черния дроб.

Карфиолът се всмуква елементарно и по тази причина се предлага за приложимост при разнообразни болести на храносмилателната система. Дори откакто бъде сварен, бързо възвръща недостига на витамин С. В съцветията му има фибри, които се усвояват елементарно, без да нервират стомаха.

Противодейства на рака

Карфиолът е богат на серни съединения, наречени глюкозинолати, които имат освен противовъзпалително, само че и противораково деяние.

Според натуропата от Ню Йорк Кейт Денистън, характерните типове глюкозинолати в карфиола, наречени изотиоцинати, са изключително потребни. Те могат да деактивират някои ракови кафези. 

Изотиоцианатите също по този начин подкрепят детоксикацията на токсични съединения. Изхвърлени по-лесно от организма, те понижават риска от образуването на рак, изяснява още медикът.

 

Среща се в три цвята



На пазара с изключение на обичайния бял карфиол може да видите главите в цвят лила, оранжево или зелено.

Има два по-популярни типа зелен карфиол - романеско и брокофлор. Брокофлор има по-горчиви нотки и по-твърда, само че нежна текстура. Романеско е лимоненозелен със заострени върхове на повърхността на главата. Има лек орехов усет и е по-крехък и от броколите, и от белия карфиол.

Каротеноидите са виновни за цвета на оранжевия карфиол (те дефинират цвета на морковите, тиквата и други жълти зеленчуци и плодове). Оранжевият вид карфиол е прочут още като Чедър, усетът му е малко по-сладък от този на елементарния бял карфиол, само че е с по-плътна текстура.

Лилавият карфиол има поразително нехарактерен цвят и гальовен, мек усет.  Цветът му се дължи на антоцианин, естествено срещащ се фитохимикал, който се намира и в други червени, сини или лилави плодове и зеленчуци, както и в аленото вино.

 

Кой не би трябвало да го употребява

Карфиолът би трябвало да се употребява с нараснало внимание при колит, язви или висока киселинност. Зеленчукът съдържа пурини, които могат да навредят на страдащите от подагра. Също по този начин съдържа гоитрогенни субстанции, които потискат функционалността на щитовидната жлеза и инхибират производството на хормони. Термичната обработка спомага за намаляването на интензивността на гоитрогенните субстанции.

Карфиолът се съхранява завит в транспарантно фолио в ледник. Ако е свеж, платен от пазара, той ще издържи до 2 седмици. За по-дълго предпазване най-добре отделете розичките, бланширайте ги за 3 минути и ги замразете.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР