Кърджали. Необходимо е да се разсъждава по посока въвеждане на

...
Кърджали. Необходимо е да се разсъждава по посока въвеждане на
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Необходими са законодателни промени за ангажиране на по-висока отговорност на електроразпределителните дружества при повреда на уреди

Кърджали. Необходимо е да се разсъждава по посока въвеждане на по-висока отговорност на електроразпределителните сдружения при некачествено електрозахранване, вследствие на което се стига до щета на електроуреди. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред публицисти по време на изнесена приемна на институцията в Кърджали, оповестиха от пресцентъра на КЗП . „ Не е случай, както нормалния – вследствие на някаква намеса да Ви се повреди уредът, било то и в случай че тази намеса не е напълно постоянна. Когато приказваме за тъкмо този вид щета, евентуално е добре да се намерения за това посредством законодателни промени отговорността на електроразпределителните сдружения да бъде ангажирана в доста по-голяма степен, а не просто да се потегля по общия ред да бъде доказвано тъкмо по какъв начин се е счупил уредът, по кое време е настъпила повредата и така нататък ”, разяснява Маргаритов.
По думите на ръководителя на КЗП, както в общата картина, по този начин и в района, най-вече са жалбите против телекомуникационните оператори. Според него това се дължи и на събитието, че всеки консуматор има най-малко един контракт за такава услуга. „ Понякога потребителите в чисто фактическа конюнктура са сложени в обстановка, в която може да се наложи да прибързат, да не прочетат деликатно всички условия. Или при отправянето на офертата някой да е пропуснал умишлено или не да им обърне внимание, че може би към главната услуга ще има и спомагателни, които също ще би трябвало да се заплащат ”, разясни той.
На въпрос на публицист за правата при закупуване на дефектна техника Маргаритов обясни, че потребителите може да предявят претенция. „ Има закъснели поправки, от време на време са осъществени няколко ремонта, стоката продължава да дава недостатък. По закон, когато три пъти се ремонтира и нещо не е още веднъж наред, потребителят има право да получи назад заплатените от него пари. В последно време и от страна на огромните вериги има възстановяване на работата, има разбиране на практики, които са известни в онлайн търговията. Там може да се упражни право на отвод в 14-дневен период абсолютно ”, добави ръководителят на КЗП.
Въз основа на осъществените към 400 инспекции в Кърджали от началото на годината Маргаритов заключи, че фрапантни нарушавания няма, само че акцентира, че всяко едно е съществено, тъй като визира правата на жителите, изключително когато се касае за нелоялна комерсиална процедура и заплашва безграничен кръг консуматори. „ Такова нарушаване постоянно има някакви финансови измерения. Или ще извършите разход, който не бихте създали, в случай че имахте цялостна информация. Или пък ще извършите по-висок разход, в сравнение с в случай че знаехте, че в действителност можете да закупите дадената стока на по-ниска цена, без безусловно да е обявено някакво понижение ”, сподели още ръководителят на КЗП.
„ Прави усещане, че както и в другите райони от страната, в последните години се засилват от ден на ден и повече хората и се обръщат към нашата институция с разнообразни проблеми, които са срещнали като консуматори. Това не трябва да значи безусловно, че нарушаванията са доста повече, а по-скоро, че хората научават за опцията, когато са станали жертва на нелоялна комерсиална процедура, да потърсят институция, която може да реагира. Ето, че това се мултиплицира и от общия брой сигнали, които ние получаваме в Комисията на годишна база, които стигат към този момент до над 20 000. Затова мисля, че е вярно да се работи в посока осведомителни акции, предварителна защита. Това в идващите години ще покаже дали резултатите ще бъдат в посока понижаване на нарушаванията от страна на търговците ”, акцентира Маргаритов.
По отношение на изнесената приемна в Кърджали през днешния ден Маргаритов сподели: „ Това е една самодейност на Комисията, която считаме да използван в доста градове в България, тъй като считаме, че е значимо и потребно хората авансово да знаят какви права имат като консуматори, да сме покрай тях, когато те желаят да насочат към нас съответен сигнал или тъжба по даден проблем, в случай че са попаднали на някакво нарушаване. Стремежът ни е в действителност да сме налични, да бъде ясно, че сме налице и предварителната защита. Ние желаеме хората да са осведомени със своите потребителски права и когато попаднат в някаква обстановка, да могат да реагират. Защото реакцията без всякакво подозрение води до почит у търговците, които виждат, че когато отсреща имат един човек образован, компетентен своите права, малко по-трудно могат да се опитат да изхитруват. ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР