Капсулата Starliner на Boeing [Boeing] Договорът на Boeing с NASA

...
Капсулата Starliner на Boeing [Boeing] Договорът на Boeing с NASA
Коментари Харесай

Boeing е получила близо 300 млн. долара допълнително за разработването на космическа капсула

Капсулата Starliner на Boeing

[Boeing] Договорът на Boeing с NASA за създаване на частна капсула за транспорт на астронавти излишно е бил продължен. Според подробен одит на генералния контрольор на държавната организация тя се е съгласила да заплати в допълнение 287 млн. $, с цел да форсира производството на капсулата Starliner и да предотврати 18-месечна пауза в пътуванията до Международната галактическа станция, оповестява Reuters.

Докладът идва след обширен надзор върху компанията и управлявания от нея план Space Launch System (SLS) – ракета, която би трябвало да изведе капсулата в галактическото пространство.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики До Космоса и назад

През последните години генералният контрольор на NASA разгласява няколко одита на взаимоотношенията сред NASA и Boeing. Публикуваният преди дни документ хвърля светлина върху програмата за комерсиални галактически полети. Нейната цел е да бъде планиран, направен, тестван и изведен в орбита частен галактически транспортен съд от последващо потомство. С негова помощ би трябвало да бъдат транспортирани космонавти от Земята до Международната галактическа станция (МКС) и назад.

В момента щатските астронавти разчитат на съветската галактическа организация " Роскосмос " за транспорта им до МКС. С подписването на договорите организацията желае да постави завършек на зависимостта си от Русия и се застрахова да държи виновни двете компании разработчици за възможни забавяния.

Програмата стартира през 2010 година като опит да създаде комерсиална опция на галактическата совалка, само че е прекъсната прибързано. През 2014 година обаче NASA подписва контракти с закрепена цена със SpaceX и Boeing надлежно за 2.6 и 4.2 милиарда $.

Друга причина за забавянето са специфичните условия за сигурност, съгласно които двете компании са длъжни да поправят всички проблематични механически параметри, преди капсулите да бъдат изстреляни с хора на борда.

Финансовата инжекция

NASA заплаща стотици милиони долари на Boeing под формата на бонуси за положително показване - факт, който се загатва още и в държавен отчет от юли 2019. Американската галактическа организация следи развиването на Starliner през годините и го класифицира като " положително ", " доста положително " и " чудесно ".

" Пет дни откакто NASA взема решение да заплати спомагателни 287.2 млн. $ за четири задачи на екипажа за комерсиални галактически полети, Boeing насочва публично предложение да й продаде до 5 места на борда на съветската совалка " Съюз " за 373.5 млн. $ за задачи през същия времеви интервал. Така Boeing получава общо 660.7 млн. $ над контрактуваното за интензивен индустриален график и пет места на борда на Съюз ", се твърди в одита.

NASA е имала опция да спести близо 144 млн. $ единствено с леки промени в графика по стартирането на Starliner, в това число и като си купи места на борда на " Съюз ", написа още в отчета.

В отговор на обвиняванията, че е платила прекалено много на Boeing, NASA показва възраженията си в публично писмо до инспекторите. В същото време тя поддържа тезата, че " дългите и продължителни " договаряния с ракетния производител са могли да доведат до по-ниски цени при договаряне.

" Това е мнение, изказано три години откакто се случили събитията и няма доказателства, които да потвърдят, че Boeing ще се съгласи на по-ниско възнаграждение ", аргументира се организацията в писмото.

Извън релси

NASA изяснява спомагателното финансиране като метод да " запълни дупките " в полетите до МКС. Но съгласно одита втората компания в програмата - SpaceX, не е получила късмет да предложи решение, макар че в предишното компанията на Мъск е правила предложения за по-кратки периоди на осъществяване спрямо тези на Boeing. Втората причина, с която американската галактическа организация обосновава решението си, е, че това би наредило Boeing на второ място при " доставките " на хора в Космоса (след " Съюз " ).

Провалът на ракетата Falcon 9 на SpaceX в края на 2018 година е най-вероятната причина бизнесът на Мъск да остане отвън играта. След дебюта й през 2010 година, тя претърпя две несполучливи изстрелвания през 2015 и 2016 година Най-вероятно решението на NASA да се застрахова, като помогне финансово на Boeing, идва точно от несполучливите опити на SpaceX.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР