Капитан на кораб и неговият старши помощник-капитан ще бъдат съдени

...
Капитан на кораб и неговият старши помощник-капитан ще бъдат съдени
Коментари Харесай

Съдят капитан на кораб и негов помощник за смъртоносен ремонт във Варна

Капитан на транспортен съд и неговият старши помощник-капитан ще бъдат съдени за причиняване на гибел и междинни телесни повреди, оповестиха от държавното обвиняване във Варна.
Още по темата
 Моряк е умрял, а различен е ранен при ремонт на транспортен съд във Варна Виж още

Инцидентът стана през ноември 2018 година на транспортен съд " Българка ", когато един моряк почина, а различен получи 40% изгаряния при детонация, дакото правили ремонт с оксижен на плавателния съд в корабостроителницата във Варна.

Окръжната прокуратура в града е внесла обвинителен акт за причиняване на гибел и телесни повреди заради неведение или немарливо осъществяване на занимание или на друга правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха, в изискванията на без значение съпричиняване, против Н.С. (49 г.) и Д.П. (42 г.).

Н.С., като капитан на транспортен съд, бил виновен за живота на екипажа и всички останали лица на кораба, за осъществяването на разпоредбите за пожаробезопасност, запазване от пожар, безвредното осъществяване на огневи работи на борда на кораба, образуване на непрекъснат надзор при и след осъществяване на огневи работи на борда на кораба, както и за обезпечаване на средства за пожарогасене при огневите работи на борда на кораба, прецизират от прокуратурата.

Неговият старши помощник-капитан Д.П. също имал отговорности, свързани с противопожарната сигурност.

През втората половина на октомври 2018 година корабът, който двамата мъже ръководели, се намирал във Варна за ремонт на изсъхнал док в корабостроителница . По време на осъществяването на ремонтните действия двамата обвинени, по силата на техните отговорности, се намирали на борда на кораба. Докато обхождал повереното му транспортно средство, капитанът Н.С. решил, че било належащо да се извърши спомагателна ремонтна активност - да се раздвижат приводите на крана за отдалечено затваряне на баластния танк, които били блокирали в резултат на формирана наслойка. Той упълномощил осъществяването на тази задача на членове на екипажа на кораба. Трима корабни ремонтчици били натоварени със задачата да ремонтират посочените детайли на кораба посредством осъществяването на огневи работи на борда - нагряване на металните елементи с оксижен .

Дейността, която тримата ремонтчици правили, представлявала ремонтни действия на борда на транспортен съд и осъществяване на огневи работи на борда на транспортен съд . Двете действия са правно регламентирани и съставляват източник на нараснала заплаха. В качеството си на капитан, Н.С. отговарял за обезпечаването на безвредни и здравословни условия на труд при осъществяването на задачата, а защото тя включвала осъществяването на огневи работи на палуба на кораба, за обезпечаването на безвредни и здравословни условия на труд при осъществяването й отговарял и старши помощник-капитанът на кораба.

Въпреки това двамата били изцяло наясно, че преди да бъдат стартирани огневите работи, ориентирани към оживление на приводите на крана за отдалечено затваряне на баластния танк на кораба, не бил осъществен обзор на съществуващата оценка на риска . Не обезпечили и сигурността на своите подчинени, които трябвало да бъдат екипирани с нужните персонални защитни средства и особено работно облекло, които да ги защищават от топлинно и лъчево влияние при огневите работи. Освен това, на мястото, на което се правили тези действия, нямало обезпечени никакви средства за пожарогасене - не бил подложен пожарогасител, нито пък противопожарни одеяла или кофа с вода, с което и двамата обвинени били изцяло наясно.

Тъй като температурата на горене на цинковия оксид е доста по-ниска от тази на ацетилена (газ, който бил употребен за образуването на подгряващ пламък при работата с оксижен), вследствие на нагряването, се стигнало до прегряване. Получило се разпространяване на шлака от нагряването, която попаднала на всички места върху облеклата, с които бил облечен един от ремонтчиците, както и по крачолите на другия. Вследствие на последното се стигнало до пораждане на огън. По-малко засегнатият от пламъците мъж съумял да се отдалечи и да смъкна горящите облекла от себе си, само че другият не могъл. Дрехите, с които бил облечен, се запалили напълно, той получил тежки контузии и изгаряния, които довели до гибелта му. Мъжът, който се избавил, получил термично изгаряне, засягащо 37 % от кожната повърхнина. След като съумял да се възвърне, той останал с обезобразяване на ръцете и краката, изясняват от прокуратурата.

Предстои делото да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР