Капитан I ранг о. з. Васил Данов”Какво, по дяволите, прави

...
Капитан I ранг о. з. Васил Данов”Какво, по дяволите, прави
Коментари Харесай

Поздрави от бъдещето - три есминеца „Зумуолт“, най-модерните бойни кораби във военноморската история, браздят океаните

Капитан I сан о. з. Васил Данов

”Какво, по дяволите, прави тази пирамида в морето?”, би се запитал всеки сухоземен гражданин, когато зърне ръбестата структура на „ Зумуолт”. „ Кому и за какво е било нужно това грозновато страшилище? “

Трите най-модерни американски разрушителя, които у нас се назовават ескадрени миноносци съгласно руската военноморска терминология, към този момент служат в състава на Военноморските сили на Съединени американски щати. Навършиха се и пет години, откогато първият унищожител застъпи на бойна вахта.

През предходната седмица един от ескадрените миноносци от плана „ Зумуолт” е бил видян близо до крайбрежията на Северна Корея. У нас прекомерно малко се написа и приказва за тези най-мощни и съвършени кораби. Далеч повече политически и военни издания, отраслови и „ независими” мисирки ни занимават с не творби танк „ Армата”, с неприетия на въоръжение Су-едиколко-си или с хипер-супер-звуковата ракета, показана към този момент на анимационен филм.

„ Стелт “ плюс още нещо

Още с стартирането си на вода " Зумуолт " (DDG-1000) се трансформира в най-големия и най-скъпия ескадрен миноносец, прочут в историята. С водоизместване 14 500 т, дължина 182 м и широчина 24,5 м той превъзхожда по размери цели генерации крайцери. Например, флагманът на съветския Черноморски флот ракетният крайцер „ Москва “ има цялостно водоизместване 11 000 т.

Ръбестият контур, сходен на ютия, е издигнат по технологията „ Стелт “, с цел да има минимална отразяваща повърхнина, която или гълтам вълните на радарите, или ги изпраща непосредствено към небето. Наред с потреблението на композитни материали, радиопоглъщащо покритие и феромагнитни бои целият комплекс от фактори на технологията " Стелт " способства грамадният есминец да се отбелязва върху противниковите радари с размерите на рибарска гемия. Със същата цел са отстранени мачтите и всякакво радиоотразяващо съоръжение по основната палуба.

Вълнорезът повтаря забравени форми на мониторите от Гражданската война в Съединени американски щати и от епохата на броненосците при започване на ХХ век. Обратният надолнище разрешава вълнорезът не да „ възсяда “ вълната, както е при актуалните бойни кораби, а да я разсича, като се врязва в нея. При по-висока скорост пръските от вълните обливат забележителна част от носа, с което още повече понижават отразяващата повърхнина на есминеца.

 zumuolt1.jpg

Друга иновация е съвсем цялостната електрификация на кораба. Повечето процеси се извършват от електрически мотори. Огромното количество електрическа енергия се създава от дизел-газотурбинна установка, чиято мощ доближава 106 080 конски сили. Тази голяма сила разрешава на кораба да развива скорост от 30 възла (54 км/ч). За съпоставяне, сумарната мощ на линейните кораби – морските чудовища от Първата международна война, е била не повече от 28 000 конски сили.
Най-важното достижение при „ Зумуолт “ е гъвкавото ръководство на електрическите потоци. По искане на съответни консуматори към тях за секунди може да бъде ориентирана близо 80 % от цялата енергийна мощност на кораба.

Високата степен на автоматизация свежда числеността на екипажа до 140 души, до момента в който персоналният състав на общоприетите есминци доближава 300 души. За сметка на свободната жилищна повърхност всеки член на екипажа се разполага в обособена каюта.

80 ракети „ Томахоук “ и 155-милиметрови оръдия

са главната част от боекомплекта на кораба. Пусковите установки на ракетите са ситуирани по двата борда, а не както до момента да са струпани в един блок. Крилатите, зенитните и противоподводните ракети са отделени с 12-милиметрова стоманена ризница. Разсредоточаването им понижава риска от експлозия на повече от една ракета при инцидентен пожар или гърмеж в някоя от пусковите шахти.

Корабната артилерия претърпява същински подем на трите разрушителя от серията „ Зумуолт “. В носовата част са ситуирани две автоматизирани 155-милиметрови оръдейни установки (6,1 дюйма) Advanced Gun System (AGS), които стрелят с високоточни снаряди на отдалеченост до 160 км. Общият боекомплект на двете установки е 920 снаряда.
Артиллерийският снаряд има някои скъпи преимущества пред авиационната бомба и крилатата ракета, за които са си спомнили основателите на „ Зумуолт “:

— употребява се при всевъзможни климатични и температурни условия;
— мигновена реакция и неуязвимост за Противовъздушна отбрана и ПРО на противника;
— неявяване на прекомерно безценен притежател (самолет с авиатор или ракета);
— висока компактност на огъня (по компактност огънят на крайцерите от Втората международна война е сравним с бомбените и ракетните удари на авиокрило от актуален самолетоносач);
— надалеч по-ниска стойност спрямо ракета или аероплан при съвсем същата опция за огнева поддръжка на морска пехота или десантна интервенция. Нека да припомня, че и най-скъпият снаряд е близо 1 000 пъти по-евтин от крилата ракета.

И най-накрая: точността на актуалните артилерийски снаряди, насочвани с лазерен лъч или по GPS, не отстъпва на аналогичните авиационни и ракетни муниции.
По огнева мощност „ Зумуолт “

превъзхожда три пъти всеки различен актуален ескадрен миноносец

За отбрана на кораба от въздушен съперник е определена автоматизирана 57-мм установка «Бофорс» SAK-57 Mk.3. Две такива оръдия са ситуирани в кърмовата надстройка на разрушителя. Зенитните оръдия вършат по 3-4 изстрела в секунда, като употребяват „ интелигентни “ снаряди, чиито взриватели се задействат единствено наоколо до задачата. Същите снаряди могат да поразяват на разстояние до 18 км противникови катери или дребни моторници и яхти, постоянно употребявани от терористи.
Върху кърмовата част на основната палуба могат да кацат до два хеликоптера и три дрона.

Сантиметровият радар SPY-3 има неповторима сензитивност към нисколетящи противокорабни ракети, като обезпечава цялостен надзор над морската повърхнина и въздушното пространство в радиус до 100 км. Радарът дава опция:
— да бъде ръководен зенитният огън (чрез програмиране на автопилотите на зенитните управляеми ракети и посредством по едно и също време осветление на десетки въздушни цели);
— автоматизирано да бъдат засичани плаващи мини и перископите на подводници;
— да бъде ръководена контрабатарейната битка и синхронизиран артилерийският огън на други есминци посредством следене на траекторията на изстреляните снаряди;
— да извършва функционалностите на навигационен радар;
— да работи в режим на радиоелектронна битка (РЕБ).

Лаборатория на бъдещето

В момента «Зумуолт» е най-безшумният от всички бойни кораби на планетата. Поради електрическото задвижване на силовите установки, отклоняване на въздушните мехурчета към подводната част на кораба, облицовката на винтовете и други хитрости шумовият декор на разрушителя подхожда на шума от атомна подводница клас «Лос Анджелиз».

 zumuolt2.jpg

Двигателите на супересминеца съставляват комплицирана скица, започваща от английски газови турбини Rolls-Royce Marine Trent-30, които са измежду най-мощните в света. Те задвижват електрически генератори, след което електрическата сила още веднъж се преобразува в механична благодарение на винтовите електрически мотори. Чрез тази скица доста са понижени вибрациите на корпуса, което внезапно снижава шумността и загубите на сила.

Пълната автоматизация способства за повишение на междуремонтния запас на всички системи и елементи. В машинните поделение и към генераторите няма да се мотаят старшини и матроси с омацани до лактите ръце, а техническото обслужване и дребните ремонтни действия се правят единствено в базата, след завръщане от поход.
Корабите от серията „ Зумуолт “ са прекомерно скъпи, с цел да бъдат създадени в началото плануваните 27 броя. Но сегашните мостри съставляват опитни платформи за основаване и рационализиране на бъдещите генерации бойни кораби.

„ Зумуолт “ съставлява съществено сложно научно-техническо достижение, с което Съединени американски щати си подсигуряват военноморско предимство най-малко до 2030 година и удостоверяват статута си на свръхдържава.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР