Канцлерът на Германия Олаф Шолц призова към мащабни реформи в

...
Канцлерът на Германия Олаф Шолц призова към мащабни реформи в
Коментари Харесай

Шолц предложи реформи в ЕС: Решенията да се вземат с мнозинство, не с консенсус

Канцлерът на Германия Олаф Шолц прикани към огромни промени в Европейския съюз, като настоя за анулация на практиката решенията да се вземат с консенсус, съобщи Униан.

Щолц счита, че решенията би трябвало да се вземат с болшинство.

" Не би трябвало да става по този начин – една страна да може да спре всичко. Не би трябвало да одобряваме като проблем това, че не всички постоянно са съгласни. " – разяснява Шолц в изявление за Rheinische Post.

" Трябва да се търсят пътища за решение на въпроса. Не можем да позволим всички институционални структури да останат такива, каквито са. " – добави канцлерът.

За анулация на условието за консенсус при вземането на решения първи заприказва висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Боррел. През лятото на 2022 година той прикани този механизъм да не се ползва при вземането на решения по въпроси, които са съдбоносни за общността.

" Трябва да поставим старания за реформиране на Европейски Съюз и процеса на взимане на решения... Това значи понижаване на сферата на деяние на правилото за консенсус по въпроси от външната политика и други сфери, да се вземат повече решения с квалифицирано болшинство. " – означи тогава Борел.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР