Канцлерът на Австрия Карл Нехамер заяви в интервю за в.

...
Канцлерът на Австрия Карл Нехамер заяви в интервю за в.
Коментари Харесай

Нехамер: Австрия е против възобновяване на преговорите за членство на Турция в ЕС

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер съобщи в изявление за в. " Велт ", че е срещу възобновяването на договарянията за участие на Турция в Европейски Съюз и прикани страните членки да да разработят нов формат на съдействие сред Брюксел и Анкара, оповестява Българска телеграфна агенция.

Преговорите на Европейски Съюз за присъединение на Турция започнаха преди 18 години, само че от пет години са замразени, вкарва " Велт " в тематиката и продължава: Затова австрийският канцлер приканва за формалното им преустановяване. Той обаче желае Анкара да взе участие в договарянията за прекъсване на огъня в Украйна. " Подкрепяме по-нататъшното доближаване сред Анкара и Брюксел, само че пълноправното участие на Турция в Европейски Съюз за нас е немислимо ", декларира канцлерът Карл Нехамер в изявлението.

" Велт " напомня визитата на комисаря по разширение на Европейски Съюз Оливер Вархей в Анкара предходната седмица и изказването на министъра на външните работи на Турция Хакан Фидан, че Европейски Съюз не може да е световен състезател без Турция и договарянията би трябвало да бъдат обновени.

Турция е претендент за член на Европейски Съюз от 1999 година и почналите през декември 2005 договаряния са прекратени през 2018 година заради продължаващи нарушавания на правилата на правовата страна и главните демократични права в Турция. От отворени 16 от общо 35 преговорни глави до момента е затворена единствено една.

В диалога Карл Нехамер декларира: " Важно е да сме почтени един към различен, което включва и публично преустановяване на замразените от години договаряния за присъединение и създаване на нова идея за добросъседско съдействие ".

За Европейски Съюз Турция остава доста значим сътрудник. Същевременно канцлерът акцентира, че сега Турция и Австрия работят сполучливо на двустранна основа за възстановяване на връзките сред двете страни. „ В близко бъдеще ще се срещна с турския президент Ердоган “, оповестява ръководителят на австрийското държавно управление и началник на Австрийската национална партия.

Нехамер взима отношение и по войната с Украйна, като изрича мнение, че в бъдещи договаряния за преустановяване на огъня и реализиране на мир е значимо да се включат и страни като Турция, Саудитска Арабия, Китай и Индия. Канцлерът показва солидарността към Украйна и акцентира, че Австрия оказва филантропична поддръжка на украински жители по призната специфична стратегия.

В интевюто на „ Велт “ Карл Нехамер се стопира и на вътрешнополитически въпроси.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР