Канцерогенни химични съединения, наречени нитрозамини, са открити в редица ежедневни

...
Канцерогенни химични съединения, наречени нитрозамини, са открити в редица ежедневни
Коментари Харесай

Притеснителна вест от ЕС: Откриха още всекидневни храни, които крият риск за здравето ни

Канцерогенни химични съединения, наречени нитрозамини, са открити в редица ежедневни храни и могат да съставляват риск за здравето на потребителите, предизвести Европейската организация за сигурност на храните (EFSA), оповестява БГНЕС.

Според ново изследване, извършено от организацията на Европейския съюз, 10-те нитрозамина, които не се прибавят съзнателно в храните, само че могат да се образуват по време на приготвянето и обработката им, са канцерогенни и генотоксични, което значи, че могат да увредят ДНК, съобщи Агенция Франс Прес.

" Нашата оценка стига до заключението, че за всички възрастови групи от популацията на Европейски Съюз равнището на излагане на нитрозамини в храните провокира угриженост за здравето ", съобщи Дитер Шренк, ръководител на експертната група на EFSA по замърсителите в хранителната верига.

" Въз основа на изследвания върху животни ние считаме, че най-критичният резултат върху здравето е честотата на чернодробните тумори при гризачите ", добави той.

Нитрозамини са открити в храни като сушено месо, модифицирана риба, какао, бира и други алкохолни питиета, съобщи EFSA.

Според нея " най-важната група храни ", допринасяща за излагането на нитрозамини, е месото.

Шренк съобщи, че в проучването е употребен " най-лошият сюжет ", като се приема, че всички открити в храните нитрозамини имат капацитета да причинят рак като най-вредната форма на съединението - " макар че това е малко евентуално ".

EFSA добави, че съществуват " пропуски в знанията " по отношение на съществуването на нитрозамини в някои групи храни.

Тя предлага уравновесено хранене с огромно многообразие от храни, с цел да се понижи потреблението на нитрозамини.

Шренк съобщи, че мнението му ще бъде предоставено на Европейската комисия - изпълнителния орган на Европейски Съюз - която на собствен ред ще разиска евентуални ограничения за ръководство на риска с страните от 27-членния блок.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР