Кандидатурата за президент на ректора на СУ Св. Климент Охридски

...
Кандидатурата за президент на ректора на СУ Св. Климент Охридски
Коментари Харесай

Законно ли е ректорът на най-големия университет у нас да се кандидатира за президент?

Кандидатурата за президент на ректора на СУ " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков от предприемчив комитет, а ГЕРБ ще я поддържа. Тази неофициална информация изтече в медиите в четвъртък, като самият Герджиков пред публицисти през днешния ден.

Според информацията формалното основаване на инициативния комитет ще бъде в неделя (3 октомври), ден преди крайния период за регистрацията на инициативните комитети в ЦИК.

Ректорът на СУ към този момент се обрисува като главният конкурент на сегашния държавен глава Румен Радев в конкуренцията за " Дондуков " 2. Радев също беше повдигнат от предприемчив комитет и е подсилен от Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Продължаваме промяната ".

Проф. Герджиков управлява Софийския университет от 2015 година Той беше заместник-министър на образованието и шеф на Фонд " Научни проучвания ", води лекции по латински и римска литература.

Ректор кандидат-президент?
 Преди 5 години Борисов се скри под полата на госпожа Цачева, в този момент се крие под тогата на ректора Преди 5 години Борисов се скри под полата на госпожа Цачева, в този момент се крие под тогата на ректора
Това съобщи президентът Румен Радев в коментар за идните на 14 ноември избори за нов държавен глава и разяснявайки кандидатурата н...

Стои обаче въпросът по какъв начин може ли ръководителят на най-голямото висше учебно заведение у нас да бъде претендент за държавен глава? се свърза с проф. доктор Пламен Киров -  началник на катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет на Софийски университет.

" Да, в Конституцията няма спънка за това ", сподели той и добави, че в случай че имаше такава, нито един държавен чиновник нямаше да може да се кандидатира за какъвто и да е пост.

Според Киров единственото, което Герджиков би трябвало да направи, е да пусне отпуск, до момента в който тече предизборната акция. " Никой не би се отказал дефинитивно от поста, който заема, без да е ясно, че ще бъде определен за президент, да вземем за пример ", сподели още конституционалистът и добави:

" Ако не бъде определен, той ще се върне отпред на университета ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР