Кандидатурата на Швеция за членство в НАТО бе официално включена

...
Кандидатурата на Швеция за членство в НАТО бе официално включена
Коментари Харесай

Кандидатурата на Швеция за НАТО е включена в дневния ред на турския парламент

Кандидатурата на Швеция за участие в НАТО бе публично включена в дневния ред на турския парламент, съобщи Българска телеграфна агенция по информация на държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Очаква се през днешния ден да бъде и гласуването по кандидатурата.

Заседанието на Народното събрание е планувано за 15:00 ч. локално време (14:00 ч. бълг. вр.).

Първоначално в дневния ред на Народното събрание бяха включени редица вътрешни проектозакони, само че през вчерашния ден вечерта бе обявено за проекти за гласоподаване на протокола.

В края на декември той бе утвърден от комисията по външни работи на турския парламент. Сега той би трябвало да бъде гласуван от целия парламент. Достатъчно е нормално болшинство от депутатите в 600-местния парламент, за бъде утвърден документът.

Решението на Народното събрание ще влезе в действие, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган подпише подобаващ декрет. Възможно е това да се случи още същия ден.

Турция, която е членка на НАТО, отдръпна възражението си против присъединението на Швеция към алианса през юли, само че от този момент процесът на ратификация в Народното събрание беше в застой. Анкара упреква Стокхолм, че не приема задоволително съществено турските опасенията за сигурността, в това число битката й против кюрдските бойци и други групировки, които Турция счита за опасност за сигурността си.

Процесът по ратификация на протокола за присъединение на Швеция в Меджлиса стартира през октомври.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР