Аз съм на принципа - ако не мога да бъда

...
Аз съм на принципа - ако не мога да бъда
Коментари Харесай

Плугчиева каза защо се е оттеглила от кабинета Главчев

" Аз съм на правилото - в случай че не мога да бъда ефикасна с опита и препоръките си, няма за какво да заставам и да се натрупат упования, че ще се оправя с всички проблеми. Поемам отговорност там, където мога действително да извърша уговорките си. Там, където не се употребяват моят опит и препоръки, няма потребност да заставам ". Това сподели към този момент някогашният консултант на премиера Димитър Главчев - Меглена Плугчиева, в 

По думите ѝ поради политическата ситуация България наподобява извънредно зле в Европа - една част от страните ни пренебрегват, а другите не знаят по какъв начин да реагират.

Тя лично е предложила на Главчев да избере посланик за Министерство на външните работи, тъй като в сегашната обстановка това е щяло да бъде по-доброто работещо решение.

" Мога единствено да пожелая сили и триумф на господин Главчев - това е Херкулесова задача ".

Плугчиева също е отказала да поеме министерството - повода е правилото служебното държавно управление да е експертно.

" Заявката на служебно държавно управление беше да бъде от политически неутрални специалисти. Аз постоянно съм била част от политическата квота на Министерство на външните работи и затоа сматях, че е редно в действителност да се съблюдава правилото надалеч от всякаква политическа колоритност. В тази обстановка щеше да е добре отпред да е кариерен посланик, с няколко мандата, а не консул или пък почнал посланически мандат.

По време на ръководството на ПП-ДБ се сътвори усещане, че всеки може да стане министър, аз не споделям това подстрекателство в обществото, още повече във връзка с Министерство на външните работи, разяснява Плугчиева. Тя дефинира последните решения на служебния кабинет като " пожарникарски ".

" В момента се потушава един пожар при енергетиците, само че той се отсрочва с една година, тъй като е заложен в Плана за възобновяване. При земеделците, с цел да търсим опция за разплащане на украинската помощ - нямаше заложен нито един лев в бюджета, който остана завещание от ПП-ДБ и с поддръжката на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Трябваше на пожар да се търсят средства от съфинансиране на европейски планове, с цел да може да се удовлетворят настояванията на земеделските стопани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР