Няма нищо по-вкусно от домашно приготвения козунак. Затова сме ви

...
Няма нищо по-вкусно от домашно приготвения козунак. Затова сме ви
Коментари Харесай

За празниците: Как да приготвим домашен козунак, замесен в хлебопекарна

Няма нищо по-вкусно от домашно приготвения козунак. Затова сме ви приготвили домашна и изпитана рецепта по елементарен за подготвяне метод за козунак, с която да зарадвате фамилията и приятелите, написа

Необходими артикули:
20 гр. жива квас или 7 гр. суха
180 мл. прясно мляко
3 бр. яйца
170 гр. захар
50 мл. олио
60 гр. меко масло
2 бр. ванилия
Кората на един лимон и портокал
560 гр. брашно
3 щипки сол
100 гр. стафиди
30 гр. филирани бадеми
 
Начин на подготвяне:
Всички артикули са със стайна температура. Разтваряме маята в леко затопленото прясно мляко, към 30 градуса, дружно с една супена лъжица захар и две брашно от общото количество. Разбъркваме, покриваме и оставяме да втаса за към 15 минути на топло.
В различен съд счупваме яйцата и отделяме един жълтък за намазване на козунака. Разтваряме го с половин супена лъжица прясно мляко. Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме олиото, втасалата квас, ванилията, кората на цитрусите и изсипваме цялата течна примес в контейнера на хлебопекарната. Правилото е да сложим първо течните съставки. Следват сухите, прибавяме част от брашното, солта и включваме машината на стратегия сладостен самун със едва изпечена коричка. Моята стратегия е номер 6. Затваряме капака и стартира първото месене. Докато трае, прибавяме от брашното последователно до момента в който свърши. Има период отмора от месенето на тестото и стартира второто месене към половин час.
Прочетете още
При второто месене прибавяме мекото масло на части до момента в който се усвои цялото и стафидите. От мазнината и месенето, тестото ще добие нужната  консистенция, не е належащо повече брашно. Тестото е еластично и леко лепкаво, такова би трябвало да бъде. Оставяме го да шупва в машината, даже може да се изпече в нея без да прекъсваме процеса до момента в който трае програмата. Но аз го извадих от машината преди последния час от програмата. Беше втасало, изпълнила контейнера. Прекъснах процеса печене. 

Сложих го на работния плот намазан с олио. Намазах си и ръцете и го разделих на четири елементи. Оформих всяка на фитил. Сплитам го на офицерско копче, както се плете кошница. Слагам два фитила отвесно и от горната страна два хоризонтално на кръст. Промушвам един под различен да се образува мрежа. След това пипвам един край и оплитам един оборот в една посока, а другия оборот в противоположната посока. Подпъхвам краищата два по два под козунака.

Пренасям го върху хартия за печене. Заедно с хартията го поставям в тава и слагам кръг като разгръщам разстоянието  от стената на кръга и козунака да е 2 см, а диаметърът е 21 см. Сложете ленти от хартия за печене и на стените на кръга. Ако нямате кръг, а продълговата форма за козунак, го сплетете на тройка плитка или четворка от два фитила на кръст и го сложете отново благодарение на хартия за печене. Покрийте го и го оставете да втаса за 20 минути. Намажете го с жълтък разперен с 1/2 с. л. прясно мляко и го поръсете с кристална захар и по избор с филирани бадеми. Печем в авансово загрята фурна единствено изпод с вентилатор на 150 градуса до златист цвят. Проверяваме за подготвеност с дървено шишче, в случай че излезе чисто е изпечен.
Да ви е вкусно! Светли празници!

Рецепта на Надежда Сотирова. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР