Кандидатите за президент на Еквадор правят последен тласък, за да привлекат гласоподавателите

...
Кандидатите, които се борят за следващия президент на Еквадор, провеждат
Коментари Харесай

Кандидатите, които се борят за следващия президент на Еквадор, провеждат последните си предизборни събития преди президентския вот, помрачен от убийството на кандидата срещу корупцията Фернандо Вилависенсио.

Повече от 13 милиона еквадорци имат право да се отправят към урните в неделя, когато ще се спечелят президентството и местата в Националното събрание.

Предсрочните избори бяха предизвикани от необичаен ход от консервативния президент Гилермо Ласо, който стана първият еквадорски лидер, който се позова на „muerte cruzada“, конституционна мярка, която му позволи да разпусне законодателния орган и да прекрати мандата си.< /p>

Ласо беше изправен пред процедура по импийчмънт, която той отхвърли като политически мотивирана. Но в резултат на решението му, кандидати излязоха напред, за да го заменят, обещавайки да се борят с престъпността и да подкрепят затруднената икономика.

Критиците обвиниха за рязкото нарастване на насилието трафикантите на наркотици и проблемите с безработицата в Еквадор. А неотдавнашната несигурност в страната беше показана миналата седмица, когато Вилависенсио, бивш разследващ журналист и депутат, беше застрелян, докато напускаше предизборно събитие.

„Новото правителство трябва да бъде по-[решително] и смело“, каза Милтън Олеас, 67-годишен нерешил избирател, пред агенция Ройтерс. „Президентът не може да се съмнява в това, което правят, и трябва да бъде смел при вземането на решения.“

Убийствата са се увеличили повече от три пъти в столицата Кито през последните три години, а крайбрежните градове Гуаякил и Есмералдас са класирани сред най-опасните в региона. Смъртоносните бунтове в затворите също избухват редовно.


Кандидатите за президент, които засилиха протекциите и ограничиха графиците си след убийството на Вилависенсио, превърнаха борбата с престъпността в централна тема в последните си кампании.

Луиза Гонсалес, протеже на бившия ляв президент Рафаел Кореа, проведе заключителното си събитие в Кито в сряда, като голямо събитие беше планирано и в Гуаякил в четвъртък. Тя обеща строг подход към престъпленията.

„Твърда ръка срещу престъпността, срещу насилието и срещу престъпните групировки, но ръка на солидарност и любов към нашия народ“, каза Гонзалес на митинга в сряда, в който Кореа участва дистанционно от Мексико.

Гонзалес водеше в социологическите проучвания преди убийството на Вилависенсио с около 30 процента подкрепа. Ако бъде избрана, тя обеща да използва 2,5 милиарда долара от международни резерви, за да подкрепи затруднената икономика и да възстанови социалните програми, изпълнявани от Кореа, който оттогава е осъден за корупция.

„Ще поемем контрола над страната. Време е да издигнем достойно родината”, каза тя на митинга.

Кандидатът за президент се нуждае от 50 процента от гласовете в неделя или 40 процента, ако е с 10 точки пред най-близкия си съперник, за да спечели на първия тур. В противен случай на 15 октомври ще се проведе балотаж между двамата с най-добри гласове.

Кандидатът на еколозите от коренното население Яку Перес, който беше в първите пет от осемте кандидати в последните проучвания, обеща правителство на народа по време на митинг в четвъртък сутринта в Кито.

„Хората тук сега изграждат народна власт. Хората изграждат отдолу нагоре екологична демокрация на участието“, каза Перес. „Ние се ангажираме да имаме нулева толерантност към корупцията, към организираната престъпност, към всяко структурно насилие.“


Бизнесмените Ото Зоненхолцнер и Ян Топич също са планирали митинги в Гуаякил, където насилието е остро, и двамата обещаха икономическо активизиране и сигурност.

Партията Construye на Villavicencio трябваше да проведе възпоменателно събитие за него в Кито.

Неговият заместник Кристиан Зурита, чиято кандидатура беше официално одобрена от избирателния съвет късно в сряда, обеща да оборудва по-добре полицията и да въведе разузнавателни протоколи за борба с престъпността, като използва международни заеми за подкрепа на социалните програми.

Вилависенсио избираше близо до средата на групата в полето от осем кандидата.

Хуанита Гьобертус, директор на американския отдел на Human Rights Watch, обвърза убийството на Вилависенсио миналата седмица с продължаващата нестабилност в страната.

„Това е трагедия, която вероятно е нещо, което хората биха могли да очакват, като се има предвид много сериозното влошаване на ситуацията със сигурността в Еквадор“, каза тя пред Al Jazeera.

„Ако сравните процента на убийствата между 2021 г. и 2022 г., има увеличение от над 80 процента.“

По-рано този месец няколко еквадорски гласоподаватели казаха на Al Jazeera, че безопасността и сигурността са техен основен приоритет.

„Това, което искаме днес, е мир, нищо повече“, каза Раул Гонзалес, 44-годишен строителен работник в Кито.

Източник: Ал Джазира, Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР