Кандидатите за председател на новия антикорупционен орган Николай Николов и

...
Кандидатите за председател на новия антикорупционен орган Николай Николов и
Коментари Харесай

Пламен Георгиев приема само председателско място в новата антикорупционна комисия

Кандидатите за ръководител на новия антикорупционен орган Николай Николов и Пламен Георгиев (от ляво надясно) по време на чуването пред парламентарната Комисия за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Хоп и още един основен прокурор

Предизвестеният избор на ръководител на антикорупционната комисия навлезе във заключителен стадий
4 мар 2018
Антикорупционната комисия ще ревизира Пеевски за спор на ползи

Депутатът от Движение за права и свободи не заявява медийния и издателския си бизнес, когато внесе законопроект за финансирането на медиите
2 мар 2018
Пламен Георгиев желае разширение на щата на новата антикорупционна комисия

Из концепцията на номинирания за ръководител Пламен Георгиев
20 фев 2018
Служителите на антикорупционната комисия имали право да носят бурки

Агентите на КПКОНПИ носели маски на лицето при акцията по задържането на кмета на Септември, тъй като имало риск от теч на информация
16 фев 2018 Изслушването на двамата претенденти за ръководител на новата антикорупционна комисия във вторник в Народното събрание, въпреки и за избор, възприеман като превдварително решен, даде някои значими индикации. Пред парламентарната комисия за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос считаният за любимец на ръководещите Пламен Георгиев ясно съобщи, че не приема друга позиция с изключение на председателската и че в случай че не бъде определен за ръководител, ще се върне в прокуратурата, където има непокътнато място. Той отхвърли да конкретизира на какъв принцип ще номинира другите четирима членове на комисията – зам.-председател и членове, с изключение на общото заявление за професионални критерии. Същевременно, от упорито задаваните въпроси за състава на комисията пролича, че никой отвън ръководещите няма сигурност, че ще вреди собствен човек там.

Двамата претенденти - Николай Николов, до момента член и и.д. ръководител на Комисията за попречване и определяне на спор на ползи (КПУКИ), и Пламен Георгиев, до момента ръководител на Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество (КОНПИ), бяха изслушани с огромен интерес. Стана явно обаче, че не инцидентно болшинството (ГЕРБ, " Обединени патриоти " и ДПС) даде служебна преднина на единия от тях - Пламен Георгиев, като по закон го назначи за ръководител на новата комисия да избора на титуляр.

Служебно преимущество

Георгиев употребява това преимущество оптимално при ревюто си, като особено акцентира личната си интензивност от последния месец, откогато оглави новата Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) – две показни акции взаимно със спецпрокуратурата, в които чиновниците на КПКОНПИ участваха с маски на лицата и особено брандирани якета, диалозите за съдействие с прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, Висш съдебен съвет, Национална агенция за приходите и други, отправеното искане до премиера за нова постройка на новата комисия. Когато стана дума за ниските заплати в системата, които обосновават текучеството и в досегашния състав, Георгиев съобщи, че към този момент е провел диалог с министъра на финансите за нужните спомагателни средства.

Как ще се предлагат останалите

Дебатът сподели мощния интерес на депутатите към идната стъпка в построяването на новата комисия – изборът на заместник-председател и трима членове. Новата Комисия се състои от петима души - ръководител, заместител и членове. Същественото е, че само ръководителят, един път определен, има пълномощията да номинира зам.-председателя и останалите трима членове, а за Народното събрание остава опцията да гласоподава или не.

И двамата претенденти бяха безапелационни, че имат подготвеност да предлагат останалите четирима от комисията дори преди да изтече едномесечния период по закон. И двамата обявиха, че професионализмът ще бъде единственият аршин за тази номинация и че всеки от членовете на комисията ще поеме един от петте ресора – предварителна защита на корупцията, лишаване на имущество, спор на ползи, досегашният указател на имотните заявления, оперативната работа. Но Николов бе надалеч по-конкретен, когато съобщи, че комисията не е политически орган и образуването й с партийни и политически квоти е недопустим.

Или ръководител, или назад в прокуратурата

Депутатите останаха явно неудовлетворени от тези общи отговори и Симеон Симеонов (ДПС) зададе пряк въпрос и към двамата: " И двамата имате огромна експертиза, а мястото за ръководител е едно, в случай че единият от вас бъде определен от Народното събрание, вие положение ли сте да предложите другия за зам.-председател, с цел да се резервира тази експертиза? ".

На този въпрос Николов отговори утвърдително с добавката, че това е приложение на правилото за професионализма: " Професионалното начало ще бъде водещо за номинирането на другите членове на комисията. Пламен Георгиев е експерт с доста огромен опит в материята на конфискацията и при положение, че е склонен, моят отговор е " да ".

Тук обаче Георгиев съобщи: " Аз съм прокурор, мястото ми се пази – в случай че вие решите да изберете другия претендент, аз ще се върна в прокуратурата ". Подканен въпреки всичко да отговори на въпроса дали би поканил Николов за заместител, в случай че бъде определен за ръководител, той уклончиво съобщи, че несъмнено Николов е мощна кандидатура и е едно от имената, които ще преценя.

Самият Николов в презентацията си, която беше първа подред, даде доста ясно оценка на предстоящите проблеми в работата на комисията и цяла система от ограничения за превъзмогването на тези проблеми. Даде сигнал, че месец откакто бъдат оповестени образците за новите заявления, към 10 000 души, заемащи обществени длъжности, ще би трябвало да подадат заявления в едномесечен период, огромна част от тях – за първи път. Тези хора би трябвало да бъдат подкрепени, още повече, че неподаването на декларациите в период ще води до санкция и имуществени инспекции. Специално акцентира, че приоритет ще е работата върху предварителната защита против корупцията, а измежду главните правила на работа ще са независимостта и пропорционалността при намесата в персоналната сфера. Направи поръчка за значимостта на работата в бранша на публичните поръчки, стартира концепция за смяна в закона за публичните поръчки, както и за други законови промени.

" Явявам се не тъй като си диря робота, това е отговорност и идея, посветил съм по-голямата част от от живота си на битката с корупцията ", сподели Николов в умозаключение.

Презентацията на Пламен Георгиев бе построена върху тезата за досегашните достижения на КОНПИ, на която той бе ръководител и на ясната поръчка, че към това ще се гради и останалото. " Ще съблюдавам последователност, тъй като към този момент има построен доста добър екип в КОНПИ, няма по какъв начин да не се резервира ", сподели той. " Като ръководител на КОНПИ потвърдих, че когато има воля, дилемите могат да си вземат решение. " Наблегна на образованието, основаването на антикорупционна просвета още от учебните заведения, взаимната работа с прокуратурата.

Двамата претенденти бяха единомислещи в неприемливостта на анонимните сигнали за корупция.

В проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица гласуването в пленарна зала за новия ръководител е планувано като първа точка от дневния ред в четвъртък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР