Кандидатът за президент на Украйна Юлия Тимошенко е започнала процедура

...
Кандидатът за президент на Украйна Юлия Тимошенко е започнала процедура
Коментари Харесай

Тимошенко започна процедура по импийчмънт на Порошенко

Кандидатът за президент на Украйна Юлия Тимошенко е почнала процедура по импийчмънт на сегашния президент Петро Порошенко след журналистическо следствие за злоупотреби в армията. За това оповестява РИА Новости, представена от БГНЕС.
Екипът от проверяващи публицисти на " Бихус " разгласява материал, който разкрива скица за голяма кражба в отбранителния комплекс. Твърди се, че в схемата са включени и чиновници, близки до Порошенко, като сина на първия заместник-секретар на Съвета за национална сигурност и защита Олег Гладковски и неговия другар и бизнес сътрудник Виталий Жукон. В публикацията написа, че те са продавали аварийни елементи и съоръжение с надценка до 300% на украинските отбранителни предприятия. Според медията те са внасяли стоката си от Русия посредством контрабанда или са купени от хранилища на военните в Украйна. По този метод те са получили най-малко 250 милиона гривни (около 9 милиона долара).
„ Вярвам, че това, което е намерено от публицистите, ще попадне в обсега на член 112 от Наказателния кодекс – изменничество. Ние и други фракции започваме процедура по импийчмънт на президента”, съобщи Тимошенко във вторник пред Народното събрание.


Спорeд конституцията на Украйна импийчмънтът може да бъде разгласен на президента, в случай че той е направил държавна измяна или друго закононарушение. Процедурата включва основаването в Народното събрание на краткотрайната комисия за следствие, чиито констатации се преглеждат на съвещание на Народното събрание. При приключването на работата на тази комисия, Народното събрание гласоподава за обвинение на президента, за което са нужни 226 гласа, а по-късно взема решение за импийчмънт с 300 гласа. След това получава мнението на Конституционния съд за законосъобразността на процедурата по за импийчмънт и заключението на Върховния съд, че президентът фактически е направил закононарушението.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР