Кандидатът за кмет от Възраждане във Варна инж. Коста Стоянов

...
Кандидатът за кмет от Възраждане във Варна инж. Коста Стоянов
Коментари Харесай

Инж. Коста Стоянов, „Възраждане“: Секторът на културата във Варна се неглижира с години

Кандидатът за кмет от „ Възраждане " във Варна инж. Коста Стоянов организира извънредно потребна среща с представителите на културния бранш в морската столица, оповестиха от пресцентъра на партията. Срещата бе посетена от представители на разнообразни браншове в областта на културата, които зададоха значими въпроси, касаещи развиването на другите посоки на културата в града.

От своя страна инж. Стоянов съобщи:

„ Наясно съм с неглижирането на културния бранш на локално и държавно равнище и бих желал да показва пред вас своите хрумвания за развиването на културата и изкуството във Варна. Бих желал да получа от вас противоположна връзка и да стартираме занапред построяването на Варна като културна столица на България. Считам, че Варна, като морски град, би могла да развива висока и още по-качествена, налична и добре платена просвета, отчитайки обстоятелството, че може да се подобрят доста връзките просвета - обучение и просвета - туризъм ".

Инж. Стоянов уточни, че културата и изкуството са най-подценяваните сфери в публичния живот.

„ Всъщност, те са скритият " преподавател " на социума. Хората на изкуството са тези, които се грижат за духовното израстване и развиване на обществото.

В по-прагматичен проект заниманието с изкуство и досегът с творбите на изкуството въздействат непосредствено на развиването на човешкия мозък. Например, свиренето на инструмент развива по едно и също време двете полукълба на мозъка, защото едновременно тялото извършва редица функционалности редом - двете ръце правят разнообразни придвижвания, включва се зрение, слух и се получава изцяло усещане.

В този смисъл изкуството развива у индивида разнородни психофизически качества и умения.

Днес, в община Варна съществуват материални и духовни следи от всички исторически столетия на човешкото развиване. Градът е дoмaĸин нa разнообразно голям брой фopyми cъс cвeтoвeн aвтopитeт, cpeд ĸoитo: Meждyнapoдeн мyзиĸaлeн фecтивaл " Bapнeнcĸo лятo ", Meждyнapoдeн бaлeтeн ĸoнĸypc, Meждyнapoдeн джaз фecтивaл, кино и музикални фестивали и дp.

Културният плакат във Варна е богат и целогодишен.

Богатото културно-историческо завещание се нуждае от запазване и елегантна и щадяща експозиция. Творческите гилдии и екипи би следвало да вземат участие интензивно при вземането на решения по отношение на културния живот на Варна. Културният образ на Варна се нуждае от идейна съгласуваност по подобен метод, че да се показа повсеместен артикул, от който могат да черпят познания и претекстове за духовно израстване всички хора по света, посетили нашия град ", съобщи още инж. Стоянов.

Представителите на културните среди във Варна обявиха, че все още най-сериозен проблем е реализацията на младежите, които нямат поле за изява.

„ Имаме изгубени цели генерации гении, които няма къде да се осъществят ", безапелационни бяха културните дейци. Кандидатът за кмет от „ Възраждане " инж. Коста Стоянов уточни, че точно в тази тенденция са ориентирани огромна част от целите в бранш просвета и добави:

„ Едно от нещата, които сме планували когато стана кмет, е основаване на Детски културен фонд, който да обезпечи карти за гратис посещаване на културните институти в град Варна на децата и учениците. Успоредно с това сме планували основаване на Младежки професионален фонд Култура, който да спомага за взаимоотношението сред учебните заведения по изкуствата и културните институти в града. Осигуряване на заплатен стаж на възпитаници от 10, 11 и 12 клас от учебните заведения по изкуствата в културните институти във Варна съгласно техните потребности. ".

А ето и другата част от целите в областта на културата, които инж. Коста Стоянов изведе:

1. Възстановяване на Международния балетен конкурс в гр. Варна и съпътстващата го стратегия.

2. Създаване на Общински културен календар и неговото показване пред обществеността.

3. Създаване на Дом на фолклора.

4. Реставрация и консервация на откритите археологически обекти на територията на община Варна.

5. Създаване на нови зали и пространства за театрални изкуства поради растящите потребности на града.

6. Създаване на Детски културен фонд, който да обезпечи карти за гратис посещаване на културните институти в град Варна на децата и учениците

7. Създаване на Младежки професионален фонд Култура, който да спомага за взаимоотношението сред учебните заведения по изкуствата и културните институти в града. Осигуряване на заплатен стаж на възпитаници от 10, 11 и 12 клас от учебните заведения по изкуствата в културните институти във Варна, съгласно техните потребности.

8. Поддръжка и базова прехрана на сградния фонд.

9. Подобряване на достъпността до културни мероприятия за хора със специфични потребности.

10. Масова самодейност „ Дари книга ".

11. Привличане на актьори от всички сфери на културата, които да работят за облагородяването на градската среда.

12. Идейна съгласуваност на културния живот във Варна с образованието и туризма.

„ Възраждане " е с N42 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР