Кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски е новият президент на

...
Кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски е новият президент на
Коментари Харесай

С 60 000 гласа преднина Пендаровски печели изборите в Македония

Кандидатът на ръководещата коалиция Стево Пендаровски е новият президент на Северна Македония и първият президент на страната след промяна на името.

Окончателните резултати на Централната изборна комисия от втория тур на президентските избори, който се организира през вчерашния ден, демонстрират преднина за Пендаровски. Той събира 436 212 гласа, или 51,66 %, оповестява от организация МИА. Опонентът му - кандидатката на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова - събира 377 713 гласа, или 44,73 % .

При преброяването са установени 30 442 невалидни бюлетини, или 3,61 %. Избирателната интензивност за балотажа е 46.70% , или от общо 1 808 131 жители с право на глас през вчерашния ден са дали своят вот 844 365.

Припомняме, че на първия кръг на изборите Пендаровски и кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ получиха по към 41 % от гласовете. Вторият тур от изборите значително зависеше от гласуването на албанските гласоподаватели.
 Балотажът в Северна Македония - лакмусов тест за прозападното държавно управление
Балотажът в Северна Македония - лакмусов тест за прозападното държавно управление

В неделя жителите на Северна Македония гласоподават на втори тур на президентски избори,

Президентът Зоран Заев към този момент поздрави спечелилия в изборите, както и целия македонски народ - Северна Македония има европейски президент. Според премиера с двата обикновено и умерено извършени тура за изборите, Северна Македония е посочила, че е подготвена за своя европейски път.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе един от първите, които поздравиха Стево Пендаровски с успеха на изборите и с поста президент на Северна Македония. Столтенберг декларира, че с неспокойствие чака да работи със Северна Македония като идващия - 30-ти - член на Алианса.

27-годишният спор за името на прилежащата ни страна бе позволен със съглашение сред Гърция и Македония през юни 2018 година с посредничеството на Организация на обединените нации.
Новото име влезе в действие през февруари , откакто конституционните промени бяха оповестени в Официален вестник.

Договорът от Преспа отвори пред страната пътя към участието в НАТО и Европейски Съюз.

Очаква се страната публично да стане 30-ти член на НАТО на срещата на върха на Алианса в Лондон през декември, където блокът ще отпразнува 70-тата си годишнина.

Пендаровски ще бъде петият президент на страната . Преди него държавни глави бяха Киро Глигоров, Борис Трайковски, Бранко Цървенковски и Георге Иванов, който оглавява страната два поредни мандата.
Президентът се избира за период от пет години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР