Кандидатът на консервативната опозиционна партия "Силата на народа" Юн Сук-йол

...
Кандидатът на консервативната опозиционна партия "Силата на народа" Юн Сук-йол
Коментари Харесай

Южна Корея вероятно приключва сближаването със Северна Корея

Кандидатът на консервативната опозиционна партия "Силата на народа " Юн Сук-йол завоюва президентските избори в Южна Корея , заяви организация Йонхап, представена от Ройтерс. Юн излиза победител с доста дребна преднина пред претендента на ръководещата партия .

Някои обаче се тормозят, че новият президент ще е по-твърд в политиката си към Северна Корея.

Пак Йон-ман споделя, че очакванията му да отвори още веднъж шивашката си фабрика в междукорейския стопански комплекс в Кесон, Северна Корея, към този момент са „ напълно немислими “ след избирането на консерватора Юн Сук-йол за президент на Южна Корея . Комплексът, където работеха 124 южнокорейски компании и който даваше работа на 55 хиляди севернокорейци, бе затворен при започване на 2016 година, откакто Северът изстреля ракети и извърши нуклеарен тест.

Неговото наново отваряне е един от многото опити за доближаване, които наподобява ще бъдат прекъснати в обозримото бъдеще поради усилването на конфронтационните стъпки и заканата на Юн да заеме по-твърда линия по отношение на Севера .

Conservative South Korean opposition candidate Yoon Suk-yeol was elected president, edging out the ruling Democratic Party's Lee Jae-myung in one of the closest fought races in recent history
— Reuters (@Reuters)
„ Надявах се на знамение. Но се притеснявам, че при ръководството на Юн връзките сред Южна и Северна Корея единствено ще се влошат , даже до равнище, в което ще има провокации “, споделя Парк.

Победата на Юн може да е гвоздей в ковчега на политиката за доближаване със Севера на отиващия си президент Мун Дже-ин , който не съумя да реализира забележителен прогрес. Бившият прокурор Юн, който няма опит във външната политика, е заречен силова военна тактика и е казвал, че изпреварващите удари са може би единственият метод да се предотврати изстрелването на севернокорейска хиперзвукова ракета.

Екипът на определения президент споделя, че ще възобнови договарянията със Северна Корея, при изискване че тя предприеме съответни стъпки към денуклеризация. Те приканват също за подсилване на възпиращата военна мощност и задълбочаване на връзките със Съединени американски щати.

Here’s what you need to know about South Korea’s new president Yoon Suk-yeol
— The Washington Post (@washingtonpost)
Президентското ръководство на Юн може да бъде съпроводено с разгорещена изразителност , само че анализатори и съветници в предизборния щаб споделят, че Северна Корея към този момент е поела курс към ескалация, най-малко в кратковременен проект, без значение от това кой населява президентския замък на Юг. Северна Корея извърши през януари рекорден брой ракетни тествания и дава знак, че ще възобнови проби на нуклеарни бомби и междуконтинентални балистични ракети, а също по този начин се кани да изпрати в орбита шпионски сателит. Международни наблюдаващи оповестяват за дейна активност към основния нуклеарен реактор и полигон в Северна Корея .

Съединени американски щати са декларирали, че желаят договаряния без предварителни условия. Но Северна Корея споделя, че тези поръчки са неискрени, откакто Вашингтон и Сеул водят „ враждебна политика “ на военни маневри, въоръжаване и наказания.

През първите месеци на своя мандат Мун бе изправен пред едно от най-високите равнища на напрежение след Корейската война през 1950-53 година

How South Korea’s Yoon Suk-yeol capitalized on anti-feminist backlash to win the presidency
— TIME (@TIME)
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун ненадейно разгласи, че неговият нуклеарен боеприпас е подготвен и предприе дипломатическа атака, довела до невиждано разведряване сред Съединени американски щати и Северна Корея. Но след неуспеха на срещата в Ханой сред Ким и тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп южнокорейският президент видя, че възможностите за дълготраен мир се изпаряват и по този начин се зачертават очакванията на мнозина, вложили в обещанието за презгранично съдействие. Северът ставаше все по-недоволен от неспособността на Мун да убеди американските си съдружници да смекчат глобите , тъй че да е допустимо икономическо съдействие. Съединени американски щати обаче са споделили, че няма да има никакво облекчение на глобите без някакви стъпки на Северна Корея към отвод или ограничение на нейния нуклеарен и ракетен боеприпас.

Малко е евентуално връзките с Пхенян да са предно място в дневния ред на Юн. В страната си той е подложен под напън поради растежа на цените на жилищата, задълбочаването на неравенството и обстоятелството, че потомство от млади и образовани гласоподаватели нямат задоволително добра работа. "Трябва да се запитаме дали южнокорейското общество би подкрепило междукорейския стопански план, който евентуално ще бъде по-голямо икономическо задължение за Юга, в сравнение с за Севера “, споделя Су Ким, някогашен анализатор в Централно разузнавателно управление на САЩ по севернокорейските въпроси и сегашен помощник в мозъчния концерн „ РАНД корпорейшън “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР