Кандидатът на Демократическата партия Рафаел Уорнок победи сенаторката от Републиканската

...
Кандидатът на Демократическата партия Рафаел Уорнок победи сенаторката от Републиканската
Коментари Харесай

Демократите печелят едното от двете места в Сената от щата Джорджия

Кандидатът на Демократическата партия Рафаел Уорнок победи сенаторката от Републиканската партия Кели Лофлър на втория тур на изборите в щата Джорджия за място в Сената на Конгреса на Съединени американски щати. Това оповестиха малките екрани Си Ен Ен, Си Би Ес и Ен Би Си. 

Уорнок, който е баптистки свещеник в Атланта, ще стане първият негър сенатор от този южен щат. Той води пред Лофлър с 1 процентен пункт, което се равнява на към 40 000 гласа, демонстрира екзитпол на " Едисън рисърч ", съобщи Ройтерс. Преброени са 98% от подадените гласове. 

" Казаха ни, че не можем да спечелим този избор. Но тази нощ ние доказахме, че с вяра, упорита работа и с поддръжката на народа, всичко е допустимо. Ще отида в Сената, с цел да работя за цяла Джорджия, без значение кой за кого е гласувал на балотажа ", съобщи демократът Уорнок в лайфстрийм обръщение до последователите си, още преди да бъдат оповестени прогнозните резултати от вота. 

В другата борба за място в Сената, която се води в щата,  33-годишният демократ Джон Ософ води пред републиканеца Дейвид Пердю с към 3560 гласа. Ако Ософ победи, ще стане най-младият американски сенатор. 

Изборите за двете сенатски места на Джорджия привлякоха 4,5 милиона гласоподаватели, което е рекорден брой за балотаж. За предизборната акция и акцията за поощряване на гласуването от 3 ноември до 4 януари бяха изхарчени близо половин милиард $.  Сега остава да бъдат преброени гласовете в окръзи на Джорджия, в които през ноември на президентските избори победи демократа Джо Байдън. 

" Преброяването на оставащите бюлетини ще продължи тази сутринта (местно време) след къса отмора през нощта ", съобщи щатският секретар Брад Рафенспъргър. Той акцентира, че до обяд  ще има по-добра визия за изхода от вота.

Демократите би трябвало да завоюват и двете съревнования в Джорджия, с цел да получат 50 места в Сената. Ако това стане, и републиканците също ще имат 50 места и при гласуванията в Сената бъдещата вицепрезидентка, демократката Камала Харис, в качеството си на ръководител на горната камара на Конгреса, ще има правото да наклоня везните при гласоподаване в интерес на демократите. Така демократите ще получат надзор над Сената, откакто през ноември реализираха и болшинство в долната камара.

Но в случай че републиканците завоюват един от двата вота в Джорджия, те ще имат де факто право на несъгласие върху номинациите на Байдън за основни постове, както и върху неговите законодателни начинания в области като възобновяване на стопанската система, климатични промени, опазване на здравето и престъпността.

От 20 години демократ не е печелил конкуренцията за Сената в Джорджия. До балотажа се стигна, откакто нито един претендент в борбата за Сената от Джорджия не завоюва над 50% на изборите през ноември. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР