Кандидат-шофьорите ще решават тестове, а поведението и възприятията им ще

...
Кандидат-шофьорите ще решават тестове, а поведението и възприятията им ще
Коментари Харесай

Новите шофьори могат да карат автомобили по-мощни коли, но само придружител

Кандидат-шофьорите ще вземат решение проби, а държанието и усещанията им ще се ревизират посредством видеоклипове по време на теоретичния изпит за брошура. Практическият изпит пък ще се организира на образователна площадка (полигон), както и по пътища в и отвън обитаемоте места. Това е една от измененията, които са записани в плана за нов Закон за водачите на моторни транспортни средства , който е оповестен за публично разискване.

Теоретичният и практическият изпит ще се организират на български език, а когато претендентът не владее нашия език се позволява потреблението на преводач.
 
 ThinkStock/Getty Images

Теоретичният изпит обгръща инспекция на знанията на претендента за разпоредбите за придвижване по пътищата; устройството на транспортното средство, повреди, съоръжение, безвредно слизане и качване; съществени понятия за пътя и съществени характерности на другите типове пътища; главните правила за съблюдаване на отдалеченост, спирачен път и държанието на транспортното средство при разнообразни метеорологични и пътни условия; рискови фактори за шофирането, свързани с пътните условия и най-много при смяна на времето или промяната на деня и нощта; общите правила и условия във връзка с нужните документи за ръководство на моторно транспортно средство, държание при пътнотранспортно произшествие и оказване на първа долекарска помощ на потърпевшите и други
 
 ThinkStock/Getty Images-->

При практическия изпит ще се ревизират и правят оценка държанието, качествата и уменията на претендента във връзка с потреблението на защитно облекло за категориите, за които се изисква; подготовката и техническата инспекция на транспортното средство; спазването на разпоредбите за придвижване при управление; осъществяването на безвредни маневри при управление;  възприемането на заплахите по пътя, реакциите на претендента, както и държанието му по отношение на другите участници в придвижването и други
 
 ThinkStock/Getty Images

Нов лидер, придобил дееспособност за ръководство на МПС от категория В или В1, през първите шест месеца може да ръководи коли с мощ до 50 kW. Ако возилото е с по-голяма мощ - може да кара единствено с компаньон, който има най-малко 5 години стаж за категориите В1 или В. На младите водачи се не разрешава също да карат сред 22.00 и 6.00 ч. сутринта без компаньон, обобщават от.

Въвеждат се условия и за придружителя - той не може да е използвал опиати или да е с над 0,5 промила алкохол. Освен това не би трябвало да е бил наказван с отнемане от правоуправление в последните 5 години, излиза наяве от проектозакона за придвижване по пътищата.
 
 ThinkStock/Getty Images

В интервала от 15 ноември до 1 март транспортните средства до 3,5 тона би трябвало да бъдат с гуми, предопределени за зимни условия с дълбочина на протектора не по-малка от 1,6 мм. За по-тежките камиони не е записано наложително потребление на гуми за зимни условия, а единствено, че би трябвало да са оборудвани с гуми с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм. За тях са наложителни и веригите за сняг за задвижващите колела.

В новия проектозакон се вкарват и по-ясни написания и за пожарогасителите в транспортните средства. Те би трябвало да имат пломба, която да удостоверява, че не са били употребявани, маркировка за сходство с утвърдени национални стандарти, както и надпис, указващ оптимално позволения период на валидност за приложимост.
 
 ThinkStock/Getty Images

Въвежда се ново разбиране - „ мобилни устройства за връзка “ . „ На лидера на пътно транспортно средство е неразрешено да употребява мобилни устройства за връзка по време на ръководство на транспортното средство, с изключение на посредством устройство, позволяващо потреблението на мобилното средство без присъединяване на ръцете му “, написа още в плана. Новото е, че на лидера му се не разрешава да употребява всевъзможни други мобилни устройства, отклоняващи вниманието му от ръководството на транспортното средство, без да са съответно изброени.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР