Кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Габриел е дадена на прокуратурата. Срещу

...
Кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Габриел е дадена на прокуратурата. Срещу
Коментари Харесай

При €20 000 заплата: Прокурор подпука Мария Габриел за общинско жилище за жълти стотинки

Кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Габриел е дадена на прокуратурата. Срещу нея е изпратен сигнал до основния прокурор Иван Гешев. В него се разкрива, че до момента в който тя е била евродепутат със заплата 20 000 евро, е наела общинско жилище в София безусловно за жълти стотинки.

Договорът е бил подписан от самата Габриел е и е с дъщерна компания на общинското сдружение „ Столични парцели “. Жилището се намира в елитния от времето на соца квартал „ Лозенец “, с повърхност 128 квадрата. За обширния апартамент, някогашната еврокомисарка е плащала наем от 400 лв..

През 2014 година като общински консултант от Българска социалистическа партия Николай Белалов пита в писмо кмета на Столичната община дали евродепутат наема общинско жилище. Официалният отговор от Йорданка Фандъкова е, че парцелите на Столична община са във фондове със обществени функционалности и некартотекирани жители, в това число и Мария Габриел, не употребяват общинско жилище. 

„ За критериите беше обяснено, те се категоризират хората – самотни майки, възрастни хора, само че отхвърли госпожа Габриел да употребява такова жилище. Това, което съм сигурен, е, че госпожа Фандъкова ме е излъгала “, разяснява Николай Белалов.

Реклама

Жителите в кооперацията знаят за общинските жилища, само че не и кой тъкмо живее в тях. Когато стартира следствие от медиите по случая, Мария Габриел дава отговор, че е помолила за помощ, с цел да „ стокира “ неща там. 

„ Когато Габриел изясни, тя сподели, че доста и е трябвало да стокира неща там. Това че има хора, които живеят в отвратителни условия и доста им би трябвало жилище на търпима цена, за нея не е от голяма важност. Точно тези, които разпродават жилищата, се оказва, че употребяват точно такова жилище. Да не приказваме за приходите. Тогава, като евродепутат, който е голям, тя е решила там да си стокира нещата “, изясни Белалов. 

Формално въпросният апартамент не попада към по този начин изброените категории „ общински жилища “, само че пък е в капитала на комерсиално сдружение, което действително е благосъстоятелност на Столичната община. 

„ Мария Иванова Неделчева е била наемател на апартамент находящ се в гр. София, бул. „ Никола Вапцаров “ 25, благосъстоятелност на „ Заводпроект “ ЕООД, според подписан контракт за наем от 01.10.2010 година Наемната цена е избрана според експертна оценка на лицензиран оценител на пазарен принцип. Договорът е преустановен след подадено предупреждение на 11.04.2012 година “, конкретизира в отговора си общината. 

От ГЕРБ не разясняват случая.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР