Канал за трафик на културни ценности разбиха служители на ГДБОП

...
Канал за трафик на културни ценности разбиха служители на ГДБОП
Коментари Харесай

Разбиха международен канал за трафик на културни ценности

Канал за трафик на културни полезности разрушиха чиновници на ГДБОП при спецакция вследствие на интернационално следствие.

Осем души са арестувани в България, един – във Англия. Иззети са общо над 4600 предмета – антични амфори, монети, украшения, керамика, фризове и други, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Участниците са част от интернационален канал за трафик на културни полезности с противозаконен генезис, добити от иманярски разкопки на територията на България. Според данните досега, с незаконно търгуваните артефакти са попълвани нерегистрирани частни сбирки и са захранвани със „ стока “ други дилъри на културни полезности, които след това са изнасяни в чужбина за търговия и набиране на финансови средства.

В рамките на интервенцията са претърсени 12 адреса и 5 леки автомобила , обискирани и арестувани са 8 души.

Снимка: Министерство на вътрешните работи

В хода на процесуалните дейности са конфискувани към 3800 антични монети, 3 антични амфори, над 600 антични предмета (фибули, върхове на стрели, приложения от конска екипировка, елементи от колесници, статуетки и др.), 121 антични халки, пръстени, топчета, обици; 52 антични игли и стрели; 32 керамични и стъклени съдове с друга форма и големина; 5 каменни части и фризове.

Снимка: Министерство на вътрешните работи

Намерени и конфискувани са и сумата от 40 000 лева и 10 000 евро; товарителници за осъществени колета до Великобритания; доста на брой документи, удостоверяващи продажби в аукционни къщи в Западна Европа, както и описи на съответно продадени предмети, бройки и цени, допълват от Министерство на вътрешните работи.

Общия брой на конфискуваните артефакти е над 4600.

На мястото, където са арестувани трима в миг на осъществяване на договорка, а точно – офис на комерсиално сдружение, са открити пакетирани по-голямата част от предметите и монетите, разпределени в кутии, и подготвени за изпращане към Лондон. Там са открити и множеството документи, удостоверяващи продажбите в разнообразни аукционни къщи в английската столица, ръчно изписани описи с предметите, цените и фотоси на продадени артефакти.

Снимка: Министерство на вътрешните работи

В рамките на следствието e открито, че културните полезности са съхранявани в нает склад, само че заради неспособност мястото да продължи да бъде употребявано, се наложило да ги реалокират в гаража към офиса, до момента в който се откри ново уместно хранилище. Именно при претърсването в гаража са открити и конфискувани извънредно редки и скъпи предмети с историческа, културна и финансова стойност – разнообразни керамични съдове, амфори, стъкло, фризове, част от откритите монети и други, прецизират още от полицията.

Международната профилирана полицейска интервенция е извършена на 25 октомври на територията на в Плевен и Ловеч, Враца и Монтана, Благоевград.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР