Канадската рок звезда Ранди Бакман най-накрая се събра с инструмента

...
Канадската рок звезда Ранди Бакман най-накрая се събра с инструмента
Коментари Харесай

Рокаджията от American Woman се срещна с откраднатата си китара 46 г. по-късно

Канадската рок звезда Ранди Бакман най-сетне се събра с инструмента си, който е бил открит в Япония от почитател с орлов взор.

Бакман, който е създател на истинската " American Woman " с групата си The Guess Who , беше в Токио за прочувственото предаване в петък - 46 години откакто преди съвсем половин век скъпоценният му оранжев Gretsch беше откраднат от хотел в Торонто.

" Уау " , сподели зашеметеният Бахман , който държеше китарата с обич и я настройваше на сцената преди специфичния концерт в канадското посолство.
78-годишният Бакман съобщи пред Агенция Франс Прес, че е бил " много унищожен " от кражбата.

" С тази китара написах доста песни, продадени за милиони  тя беше като моята вълшебна китара. И тогава, когато тя ненадейно изчезна, изчезна и магията. "
Рокаджията купува старинния към този момент модел 6120 на Чет Аткинс като младеж при започване на 60-те години на предишния век за 400 $, спестени усърдно от косене на тревни площи, миене на коли и гледане на деца.

Той от дълго време се възхищавал на инструмента и прекарвал часове, гледайки го на витрината на магазин в Уинипег дружно със своя другар и сътрудник музикант Нийл Йънг.

Бакман държи толкоз мощно на китарата, че я закачал в хотелските тоалетни по време на турне. " Всички в групата ми се подиграваха, само че защото работих толкоз интензивно, с цел да се сдобия с тази китара, не желаех да ми я откраднат. "

Но през 1976 година той поверил китарата на един служащ , който я сложил в стая с различен багаж, до момента в който групата се изнасяла.

Преди да се усетят, китарата изчезнала.

През годините Бакман се пробва да търси своя Gretsch , който има дребен мрачен възел в дървесната конструкция на предната си част, само че без триумф. Докато канадски почитател не взема решение да помогне в търсенето от вкъщи си през 2020 година

Уилям Лонг съпоставя остарели изображения на откраднатия инструмен т с нови и архивни фотоси на модела на уеб страници на магазини за китари по целия свят.
" Да, аз съм детектив ", споделя 58-годишният Лонг пред Агенция Франс Прес. " Бях убеден, че ще я намеря. Успях да се оправя бързо - прекосих през 300 изображения на оранжеви Gretsch ".

Нито една от тях не съвпадала идеално, до момента в който не разкрил една от тях на уеб страницата на магазин за китари в Токио с отличителния знак.

По-нататъшното търсене насочва Лонг към японски музикант на име Такеши, който вижда да свири на обичаната китара на Бакман във видеоклип в YouTube.
Такеши, който постоянно е желал винтидж Gretsch, споделя, че е купил китарата на Бакман през 2014 година за към 850 000 йени (6 300 долара).

Лонг оповестява на Бакман за откритието си и музикантите се уговарят да се срещнат в Токио, с цел да заменят истинската китара на Бакман с друга от същия вид, също създадена през 1957 година

В петък, по време на събитието, проведено по случай Деня на Канада , двамата се прегърнаха, а по-късно засвириха дружно.

Те извършиха песни, измежду които " American Woman " - шлагер от 1970 година, чийто кавър е изпълнен по-късно от американския артист Лени Кравиц , и " Takin' Care of Business " на другата група на Бакман - Bachman-Turner Overdrive.

Бакман не е единствената рок звезда, която се среща още веднъж с от дълго време изгубена китара: предходната година Джими Пейдж от Led Zeppelin също откри една от тях, изчезнала преди десетилетия на едно летище.

Но Бакман, който се е отказал да откри китарата след четири десетилетия търсене , съобщи, че е бил разчувстван от " инцидентния акт на добрина " на Лонг.
" Когато свирех на нея, погледнах надолу и си помислих, че времето е спряло или 50 години са минали доста бързо ", сподели той.

" Не бих могъл да напиша това, в случай че го бях написал като сюжет. Никой не би повярвал. Но това е истина. Наистина е ужасно. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР