Канадецът Марк Макморис спечели бронзов медал в мъжкия слоупстайл на

...
Канадецът Марк Макморис спечели бронзов медал в мъжкия слоупстайл на
Коментари Харесай

Олимпийско чудо! Канадец спечели медал, а преди година беше на прага на смъртта

Канадецът Марк Макморис завоюва бронзов орден в мъжкия слоупстайл на сноуборда на Пьонгчанг 2018 тази заран. Това не е огромна сензация за всички, които наблюдават този спорт. По-скоро е изненада, че 24-годишният гражданин на провинция Саскечуан не завоюва златото, защото той водеше преди последния манш. Още повече, че Макморис е четирикратен първенец в слоупстайла от Екс Геймс в Аспен и има олимпийски бронз от Сочи 2014.

 Истинско знамение обаче е, че канадецът изобщо взе участие на олимпийските игри в Пьонгчанг. Само преди 11 месеца той беше на прага на гибелта и се бореше за живота си. През март 2017 година при втурване по занемарен терен в Уистлър (провинция Британска Колумбия) той се удари в дърво. Последствията бяха ужасяващи – счупена челюст, счупена лява ръка, накълцан далак, фрактура на таза, счупени ребра и отказал да работи ляв бял дроб. На избавителните и медицински екипи лишава повече от час, с цел да го откри и окаже начална помощ.

„ Имаше мъгла. За злощастие на Марк той се отклони малко повече вляво и... се оказа в група от дървета. Това е необикновен случай. В 99,9% от сходни случаи попадаш на сняг и продължаваш напред. Този път за негово злощастие се блъсна в дърветата. Това беше допустимо най-лошият сюжети “, споделя Брендън Матюс – представител на Канадската федерация по сноуборд.

През предишния юли Макморис призна пред телевизия CBC, че след удара е бил в безсъзнание 45 секунди, а първата му мисъл по-късно е била, че в никакъв случай още веднъж няма да може да кара сноуборд.

 „ Не беше по никакъв начин малко дърво и даже нямаше шубраци към него. Ударих го с лявата част на тялото си. Направих един скок на 360 градуса и внезапно се натресох в дървото. Изпочупих се целият. Беше като автомобилна злополука. Имах към 16 счупени кости. Лежах на снега и си мислех, че в никакъв случай повече няма да карам сноуборд. Просто лежах и чаках да умра. Когато час и половина по-късно пристигна избавителният хеликоптер, се унесох “, призна международният вицешампион на слоупстайл за 2013 година

Макморис обаче не се тревожи за травмите. Близкият досег със гибелта единствено е оказал помощ по-добре да схваща спорта.

„ Обичам спорта повече от всичко. Нищо не ми носи по-голяма наслада от карането на сноуборд. Ако и на вас се случи сходно нещо и съумеете да се възстановите изцяло като мен, несъмнено и вие ще се чувствате по този начин “.

 Канадецът не съжалява, че не е взел олимпийското злато в Пьонгчанг, макар че водеше в генералното класиране след първите два манша.

„ Разочарован? Сигурно се шегувате? Сериозно ли ме питате такова нещо? Първо трябваше да се ощипя, с цел да допускам, че съм медалист. Всъщност даже не трябваше да съм тук поради случая от предходната година. Сега имам олимпийски орден. Това е прелестно. За мен чувството да се върна на подиума е особено “, призна Макморис.

Една от първите, които честитиха на канадеца в обществените мрежи беше американската скиорка Лидзи Вон. На профила си в „ Туитър “ тя разгласява: „ Това е необикновено! Честито, Марк Макморис! “

С достижението си Макморис освен завоюва възхищението на всички, само че и ни сервира следващото доказателство, че на олимпийските игри се случват чудеса.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

 

 
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР