Канада внесе жалба в Световната търговска организация (СТО) срещу САЩ

...
Канада внесе жалба в Световната търговска организация (СТО) срещу САЩ
Коментари Харесай

Канада подаде жалба в Световната търговска организация срещу американските мита

Канада внесе тъжба в Световната комерсиална организация (СТО) против Съединени американски щати поради решението им да вкарат мита върху вноса на канадска стомана и алуминий, съобщи Франс прес.

" Тези митнически права, наложени едностранно под предлог, че ще подсигуряват националната сигурност на Съединените щати, не съблюдават нито интернационалните търговски отговорности (на САЩ), нито разпоредбите на СТО ", сподели канадският министър на външните работи Кристия Фрийланд.

В четвъртък администрацията на американския президент Доналд Тръмп реши да не удължава краткотрайното изключване на Канада, Мексико и Европейския съюз от въведените мита върху вноса на стомана и алуминий в размер на надлежно 25 и 10 %, съобщи Българска телеграфна агенция.

 В отговор канадското държавно управление реши да наложи мита върху американски артикули за 16,6 милиарда канадски $ (12,8 милиарда $ или 11 милиарда евро) - сума, еквивалентна на вредите, които Канада се чака да понесе от ограниченията на Съединени американски щати, напомня Франс прес.

Фрийланд изиска от СТО да предприеме ответни дейности против Съединените щати, само че и да организира съвещания с тях. Съединени американски щати злоупотребяват с митата за протекционистки цели под предлог за отбрана на националните ползи, разяснява тя.

Канада също така ще изиска от секретариата на Северноамериканското съглашение за свободна търговия (НАФТА) да сътвори специфична група за наказание на нарушаването на разпоредбите на НАФТА от страна на Съединените щати.

Канада, Съединени американски щати и Мексико водят сложни договаряния за предоговаряне по искане на Тръмп на влязлото през 1994 година съглашение.

Вчера президентът на Съединени американски щати даде да се разбере, че е допустимо да се откаже от НАФТА и вместо това да контракти обособени търговски спогодби с Канада и Мексико. Двете страни са доста разнообразни, аргументира се той. Тръмп също така дефинира НАФТА като ужасна договорка за Съединените щати.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР