Канада въведе днес нови санкции срещу Иран заради предполагаеми нарушения

...
Канада въведе днес нови санкции срещу Иран заради предполагаеми нарушения
Коментари Харесай

Канада въведе нови санкции срещу Иран заради смъртта на Махса Амини

Канада вкара през днешния ден нови наказания против Иран поради хипотетични нарушавания на човешките права, в това число гибелта на Махса Амини – двадесет и две годишна иранка от кюрдски генезис, която умря, откакто беше арестувана от иранската " нравствена полиция ", оповестява Българска телеграфна агенция, позовавайки се на канадското държавно управление.

" Тези наказания са в отговор на тежките нарушавания на човешките права, осъществявани в Иран, в това число систематичното гонене на дами и в частност ужасяващите дейности, осъществени от по този начин наречената иранска " Нравствена полиция ", които доведоха до гибелта на Махса Амини ", се споделя в изказване на канадското държавно управление.

По-рано Канада вкара наказания против 25 физически и 9 юридически лица от Иран, в това число против чиновници на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война, напомня канадското държавно управление. Иранската държавна " Прес Ти Ви " и " Нравствената полиция ", която ползва прецизните правила за обличане в Ислямската република, също са глобени.

Амини беше задържана от нравствената полиция на 13 септември в Техеран поради " непристойно облекло ". Тя умря в болница три дни по-късно, откакто изпадна в кома. Семейството на Амини твърди, че тя е била пребита до гибел, откакто била задържана. Полицейските управляващи в Иран отхвърлят тези обвинявания и настояват, че Амини е умряла от инфаркт.

Смъртта ѝ провокира експлоадирането на големи митинги в Иран, получили и поддръжка от иранци в други елементи на света. Безредиците прераснаха в най-голямата проява на съпротива против иранските управляващи от години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР