Канада и Германия обявиха създаването на съюз за водорода, който

...
Канада и Германия обявиха създаването на съюз за водорода, който
Коментари Харесай

Канада и Германия договориха трансатлантическа верига за доставки на водород

Канада и Германия оповестиха основаването на " съюз за водорода ", който да проправи пътя към " трансатлантическа верига за доставки ", в миг, когато Европа се стреми да понижи зависимостта си от съветските изкопаеми горива, съобщи Франс прес.

" Това е избор на доверие към Канада като водач в региона на чистата сила ", съобщи канадският министър-председател Джъстин Трюдо на конференция с немския канцлер Олаф Шолц.

Светът не може да продължава да разчита на властнически страни като Русия да инструментализират енергийната политика, съобщи Трюдо, визирайки енергийния шантаж, в който Европа упреква Москва.

" Трябва да приказваме за краткосрочните ограничавания и втечнения природен газ, само че в дълготраен проект същинският капацитет се крие в зеления водород от атлантическите провинции ", сподели Олаф Шолц.

Чрез това партньорство Отава цели да се трансформира във " значим експортьор на водород и обвързваните с него чисти технологии ", което е от необикновен интерес за Берлин, стремящ се да " внася огромни количества възобновим водород, с цел да декарбонизира своята индустрия ", както и да се освободи от съветската сила.

Първите доставки на водород са планувани за 2025 година, според взаимна декларация за планове, подписана в Стефанвил (провинция Нюфаундленд и Лабрадор) от Олаф Шолц, който е на тридневно посещаване в страната, и Джъстин Трюдо.

Именно в този град на канадското атлантическо крайбрежие американска компания желае да построи оборудване за произвеждане на водород, захранвано от парк от вятърни турбини с мощ 164 гигавата. Зеленият водород се създава посредством електролиза, т.е. обособяване на кислорода и водорода от водата благодарение на електрически ток, който самичък по себе си се получава от възобновима сила. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР