Кампанията За по-чист град на Марица и Хермес медиа е

...
Кампанията За по-чист град на Марица и Хермес медиа е
Коментари Харесай

За по-чист град - каузата на Марица и Хермес медиа

Кампанията " За по-чист град " на " Марица " и " Хермес медиа " е идея за по-добър живот. Такъв, какъвто заслужават децата ни и техните наследници. С фотоизложба на входа на Цар-Симеоновата градина през септември в любопитни пана показахме, че идеята не е толкоз непостижима. Трябват положителни планове, мисъл за бъдещето и малко изпитание. Голяма част от бизнеса потвърди, че е обществено виновен и тематиката за екологията е заложена в корпоративната политика. В поредност от изявления мениджъри на изявени пловдивски компании описват за стъпките, които подхващат в името на огромната цел - по-чист град.

" Булекопак " АД С дребни, само че уверени стъпки към огромната цел - по-малко пластмаса, по-малко потребяване за по-сигурно бъдеще

Отпадъците са се трансформирали в голям екологичен проблем. За бизнеса носи загуби, а нашият живот се трансформира в посока, която, в случай че не вземем ограничения, ще става все по-апокалиптична. Лошото ръководство на отпадъците способства за изменението на климата и замърсяването на въздуха и визира директно доста екосистеми и типове.

Икономически модел от вида " вземи, произведи и изхвърли " към този момент не подхожда на потребностите на актуалното общество и на ограничавания темперамент на естествените запаси. Целите и законодателството на Европа, от която и ние сме част, дават приоритет на предотвратяването на отпадъците, подготовката за наново потребление, преработването, възобновяване и чак най-после изхвърлянето като най-нежелана алтернатива.

За справяне с казуса би трябвало да се стремим все по-голям % от отпадъците да се рециклира, а по-малък да се депонира. Това може да стане като променим метода, по който произвеждаме и използваме, за да се генерират по-малко боклуци, които след това могат да се употребяват като запас.

Ежедневният лист на боклуци, които се изхвърлят и ни заобикалят, е безконечен - като стартираме от опаковки, санитарни, хранителни, култивиран и стигнем до строителни, промишлени, остарели тв приемници, остарели коли, акумулатори, остарели облекла и остарели мебели. Всеки може да ги види на метри от своя дом, в близкия парк и даже по улиците.

Производството и потреблението въздействат най-пряко за генерирането им. Още при произвеждане би трябвало да се съобрази цялата верига на реализацията на отпадъците - от дизайна и пакетирането на продукта до избора на материали, преди всичко предвид на предварителната защита на отпадъците, след което " остатъците " от един развой могат да се употребяват като входни материали за различен.

Превръщането на отпадъците в запас е един от главните способи за тяхното понижаване, належащо е да насочим напъните си към разделното събиране на отпадъците, да се обезпечи следващо висококачествено преработване, да се понижи и по опция отстрани депонирането на боклуци.

Това са изцяло постижими цели - да вземем за пример кухненските и градинските боклуци, събрани  разделно, могат да се трансфорат в източник на сила или в торове, отпадъците от опаковки в семействата да бъдат събирани разделно, което подсигурява последващото им преработване.

Какъв може да е моят принос?

Когато приказваме за толкоз наболял публичен проблем, постоянно обръщаме взор към институциите. Да, те би трябвало да са движеща мощ, само че смяната стартира от всеки един от нас. Решение постоянно има, потвърди го и акцията на " Марица " и " Хермес медия ", която започва под наслов " За по-чист град ". Фокусът е ориентиран към обединяване на силите на институции, бизнес и жители.

За " Булекопак " АД, деен участник в акцията, от значително значение за триумфа е ангажирането на всеки един от нас. Компанията организира непрестанно осведомителни акции, които да оказват помощ за разделното събиране. Целта е ясна - трайна смяна в метода на мислене, опазването на околната среда и ясно обръщение към най-младите, които да възпита в духа на екологичния метод на живот и ефикасното потребяване на запаси.

Как можем да бъдем дейни и да допринесем за по-малко боклуци?

Малките стъпки към огромната цел са обединени под мотото " Пести, чисти и рециклирай " на „ Марица “ и „ Хермес медия “.

Всеки от нас би трябвало да бъде виновен и да не оставя след себе си боклуци, без значение дали е излязъл на разходка в природата, в парка, или на детската площадка пред блока.

Разделното събиране на боклуци в семействата ще помогне за преработването им. Ако не сте го правили до момента - направете го. И ще  разберете да вземем за пример какъв брой доста пластмаса има в всекидневието ни. Със сигурност ще останете неприятно сюрпризирани, което може да докара до идната разумна и значима стъпка - да намалим  използването на пластмасови бутилки, найлонови торбички.

За да живеем в естетика с природата и да дадем своя принос за спасяването на нашата планета, страна, град е задоволително като първа дребна стъпка да изградим значими привички, като да понижим потреблението на непотребни неща, които по-късно изхвърляме, да пестим  водата (никак не е комплицирано да вземем за пример да стопираме водата, когато мием зъбите  си), да пестим  електрическа енергия, в това число да използваме  енергоспестяващи крушки.

С всички тези привидно незначителни дейности ще допринесем за намаляването количеството боклуци, които отиват на сметищата.

Мария Топчийска, шеф на Умната фабрика на Шнайдер Електрик край Пловдив: Елиминираме природния газ с геотермална система



- Г-жо Топчийска,  р азкажете в резюме за дребните стъпки, които компанията подхваща, към огромната цел нулев въглероден отпечатък до 2030 година!

- Някои от стъпките са дребни, някои - по-големи. Най-важното в този момент е геотермалната система, която ще ни разреши изцяло да отстраняваме природния газ. Предстои замяна на автопарка, фотоволтаични панели на постройката на завода и така нататък

 - Споменавате като част от тази политика и геотермалната апаратура, която стартирате да изграждате в Пловдив. Кога ще е подготвена и какво ще постигнете с тази инвестиция?

- До средата на 2023 година би трябвало да сме подготвени с всички активност по този стадий на уголемение. Системата е от доста висок екологичен клас и е значима както за енергийното застраховане на предприятието, по този начин и за зелената визитка на компанията. Не желаеме да вършим никакви взаимни отстъпки във връзка с уговорките за околната среда, които сме поели.

  - Умната фабрика в Пловдив, с изключение на висока степен на автоматизация, допуска ли и екологосъобразна политика и ръководство на ресурсите?

- Като най-устойчивата корпорация за 2021 година " Шнайдер Електрик " има ясни задължения към декарбонизация на цялата ни верига за доставки. За задачата една от най-важните стъпки е цялостен мониторинг на енергийните и водни запаси във всеки един миг, като това ни оказва помощ да прилагаме разнообразни дейности, свързани с оптимизация на потреблението. Едновременно с това сме горди с политиката ни по елиминиране на използването на хартия за всички административни действия посредством цифровизация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР