Кампанията Движи се и победи“ - пролет 2019 г. ще

...
Кампанията Движи се и победи“ - пролет 2019 г. ще
Коментари Харесай

Във Велико Търново стартира кампанията „Движи се и победи“ 2019

Кампанията „ Движи се и победи “ - пролет 2019 година ще се състои от 11 май до 1 юни с прекосяването на три туристически маршрута в покрайнините на Велико Търново. Походите са проведени по стратегия СИНДИ за повишение на физическата интензивност на жителите в община Велико Търново. Съорганизатори са Регионалната здравна ревизия - Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо сдружение „ Трапезица - 1902 ” и Младежки дом - Велико Търново под егидата на ръководителя на Великотърновския общински съвет. 
Кампанията ще се организира на три стадия , по следните туристически направления (карта на крайградските направления можете да разгледате тук ):
Първи стадий - 11 май (събота): От Владишкия мост до хижа Божур.
Сборен пункт: 9.00 и 9.30 часа на Владишкия мост, където ще има водачи, обезпечени от Търговско дружество „ Трапезица-1902 ” за незапознатите с маршрута. Тръгва се от Владишкия мост към разклона за с. Арбанаси и манастир „ Света Троица ”. Подминава се отклоняване на маркирана с кафяво пътека, продължава се по синята маркировка и след към 1,3 км се потегля на североизток по пътеката с алена маркировка. Тя води до билото, по което се стига до хижа Божур. Връщането може да стане по пътеката с алена маркировка в посока запад от х. Божур, преминаваща през манастир „ Света Троица ” и от него - към квартал „ Асенов ” по синята маркировка или по противоположния път.
Походът до хижа Божур е отдаден на предварителната защита на използването на алкохол измежду младежта. Участниците ще покачат своите познания по отношение на използването и злоупотребата с алкохол. Всички искащи ще получат опция за присъединяване в на практика опит – с помоща на алкоочила, симулиращи виждане с друг промил алкохол, ще могат да усетят по какъв начин се трансформират реакциите на човек, който е пил. Този, който постави очилата, ще има държание, присъщо на хора под въздействие на алкохол и други опиати, да вземем за пример загуба на съгласуваност и равновесие. Експериментът цели да убеди младежите, че използването на алкохол и други упойващи субстанции е рисково за тяхното здраве и за близките.

Втори стадий - 18 май (събота): От Велико Търново до Преображенския манастир.
Този поход е отдаден на предварителната защита на пътно-транспортния травматизъм. На финала на маршрута възпитаници, които желаят, ще могат да се включат в занимателна игра на тази тематика. За непознаващите маршрута, ще има обезпечени водачи на групи, с избрани място и час на потегляне. 
Трети стадий - 1 юни (събота): От Велико Търново до крайградския парк Ксилифор.
В парка ще се организира обичайният спортно-туристически празник с присъединяване на деца и възпитаници от разнообразни възрастови групи.

Организирана е конкуренция в следните спортни дисциплини и надпревари: туристически щафети; превъзмогване на трудности - катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „ тролей ” над езерото; пукотевица в цел; колокрос; плажен волейбол; бадминтон; блиц-турнир по шах, съревнование „ Лъвски скок ” за възпитаници от 1-ви до 4-ти клас и от 5-ти до 8-ми клас, за момчета и девойки, и други. Победителите в обособените спортно-туристически дисциплини ще бъдат наградени, а за всички участници е планувана лотария с дребни награди.
По мотив на Световния ден без тютюнев пушек - 31 май, на сцената в парк Ксилифор, искащите деца и възпитаници ще могат да рисуват с тебешири по тематиката „ Аз вдишвам свободно “. 
В крайните пунктове, по време на трите стадия, ще бъдат проведени занимания по тематиките за предварителна защита на тютюнопушенето, използването на алкохол и сигурността на придвижването по пътищата. По време на цялата акцията ще бъдат популяризирани здравно-образователни материали за рисковете за здравето и нуждата от профилактика на хроничните незаразни заболявания. По предпочитание, всеки ще може да мери кръвното си налягане.
Според регламента на акцията „ Движи се и победи “, в нея могат да вземат участие всички искащи жители, които преминат пешком съответния туристически маршрут (поне в едната посока), като на финала му се записват посредством попълване на формуляр за присъединяване. Регистрацията на участниците ще се прави във времето от 10.00 до 14.00 часа. Програмата предизвиква гражданското присъединяване посредством награди - най-вече спортни и туристически такъми. Условията за присъждането им са както следва:
Голямата премия – велосипед , ще бъде за един от участниците, минали и трите маршрута;
Награди за пет възрастови групи - от 4 до 10 години, от 11 до 19 години, от 20 до 45 години, от 46 до 64 години и над 65 години;
Четири специфични награди за минимален участник (навършени 4 години), най-възрастен участник, семейство и непушач (над 18 навършени години). За тях ще се състезават всички участници, минали минимум 2 от оповестените 3 туристически маршрути;
Поощрителна премия - за нея ще се надпреварват всички участници, минали единствено един маршрут в кампанията;
Награда на Председателя на Великотърновския Общински съвет - за най-масово присъединяване на учебно заведение в кампанията;
Награда на Регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта - за нея ще се надпреварват всички участници в акцията до 29 години;
Награда на Младежки дом Велико Търново - за най-активен участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор.
Наградите ще бъдат избрани посредством тегленето на чоп, което ще се състои на 7 юни 2019 година в постройката на РЗИ - Велико Търново, в наличието на уредниците на акцията и средствата за всеобща информация.

СИНДИ е стратегия на Европейското бюро на Световната здравна организация за профилактика на хроничните неинфекциозни заболявания (ХНБ). В нея вземат участие 33 страни, включително България. Определени са 8 демонстроционни зони със 700000 поданици. В зона Велико Търново стратегия СИНДИ започва през 1995 година.
Програмата работи за възстановяване на здравето на хората посредством понижаване на предотвратимата смъртност, заболяемостта и последствията за здравето от най-често срещаните хронични неинфекциозни заболявания. Целит са ориентирани към понижаване равнищата на факторите на риска от ХНБ: тютюнопушене, нездравословно хранене, понижена физическа интензивност, нараснало кръвно налягане, нараснал холестерол в кръвта, затлъстяване, корист с алкохол и други. На локално равнище СИНДИ се ръководи и извършва от Програмен съвет, районни координатори, работни групи по факторите на риска за ХНБ и социална коалиция за здраве.
Инициативата „ Движи се и победи ” се реализира от есента на 2001 година до момента в границите на стратегия СИНДИ. На сегашния стадий е част от общинската пограма „ Здрави деца в здрави фамилии “. В извършените 35 акции са взели участие 18 459 деца, възпитаници и възрастни хора, в това число и 407 фамилии. Най-голяма интензивност е записана при учениците на възраст до 14 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР