Камбанен звън сигнализира за пристигането на призрака на Амфиса, докато

...
Камбанен звън сигнализира за пристигането на призрака на Амфиса, докато
Коментари Харесай

Гърците празнуват с карнавал Нощта на духовете

Камбанен звън алармира за идването на призрака на Амфиса, до момента в който озвучителна система издава виковете на свирепи зверове, а тълпи от гости на карнавала размахват смарт телефони.


В този дребен град в Централна Гърция, покрай античното светилище Делфи, " Нощта на духовете " е кулминационната точка на празненствата, които се означават в цялата страна този уикенд, съобщи Агенция Франс Прес.

Призракът на Амфиса е гигантско страшилище, направено от картон, въжета и плат, което броди през нощта. Главата му е деформирана, зъбите са дълги, а очите - изпъкнали.

През последните три десетилетия нощните веселби бележат историята на трагичната орис на локалните Ромео и Жулиета и се организират в последната събота преди началото на православния пост.

Влюбените се споделят Константис, работлив и съзнателен кожар, и Ленио, младо момиче от Амфиса.

Двамата са дали клетва за обич и честност, само че един ден Ленио е ударена от гръмотевица и убита при кладенеца на Шармайна. Отчаян, Константис се самоубива.

Оттогава духът му населява кладенеца и броди из града, издавайки свиреп крясъци, които плашат локалните поданици.

" В чест на една легенда "


Много от 6000-те поданици на Амфиса се обличат като елфи, кожари и духове, употребявайки кожи от кози. На главите си те закрепват рога, а на коланите си - звънчета и вериги.

" Празнуваме легенда, а не бит ", както в останалата част на празнична Гърция, споделя Никос Лупакос, заместник-кмет на Амфиса. " Това ни прави специфични ".

В съботната вечер " Духът на Хармайна " се спуска по 120-те каменни стъпала от църквата до централния площад, заобиколен от портокалови горички и кафенета с дървени порти и капаци.

Там, пред очите на тълпата, той се изправя и най-после побеждава два еднообразно огромни и ужасяващи призрака.

След това към огромните маси в кафенетата и питейните заведения на Амфиса централно място заемат продавачите на сувлаки и празненството в действителност стартира.

Традиция

" Празнуваме тази легенда към този момент 29 години ", съобщи Костас Панайотас, 42-годишен пожарникар, който води призрака през града.


Традицията продължава, " тъй като я желаеме, тъй като я обичаме и най-много... желаеме децата ни да я продължат " след нас, добави той, преди да навлече кожата.

До него 35-годишният Христос Дукас развързва веригите, които ще закачи на колана си, и споделя, че на драго сърце се впуска в заниманието всяка година.

" Невероятно е ", уточни той. " Това в действителност е опция да избягаш... Не се тормозим за нищо. Забравяме проблемите си за един ден. "

Τова са главните детайли на маскировките на духове, свързани с историческите корени на локалната стопанска система, която, споделя заместник-кметът, " се е основавала на кожарството, звънчарство и произвеждане на въжета ".

Карнавалът, " Апокрис " на гръцки, е сезонът на Дионисиевото шествие, който стартира три седмици преди Великия пост. По традиция той се чества най-силно в Патра, основното пристанище на Пелопонес, в Ксанти на североизток, Науса в Северна Гърция и Ретимно на остров Крит.

Красивото крайбрежно градче Галаксиди, на 30 км. от Амфиса, ще се включи в празненствата, като провежда борби с брашно в " Катара Дефтера " ( " Чистия понеделник " ) - формален празник при започване на Великия пост, когато небето на Гърция ще се извърши с хвърчила. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР