Камарата на следователите в България (КСБ) изпрати писма до представители

...
Камарата на следователите в България (КСБ) изпрати писма до представители
Коментари Харесай

Камарата на следователите алармира американски и европейски институции за опитите на подсъдими и бегълци от правосъдието да дискредитират прокуратурата

Камарата на следователите в България (КСБ) изпрати писма до представители на американски и европейски институции, в които показва терзания за положението на върховенството на закона в България.

Адресати на писмата на най-голямата магистратска съсловна организация у нас са Н.Пр. Кенет Мертен, дипломат на Съединени американски щати в България, ръководителят на Камарата на представителите (американският Конгрес) в Съединени американски щати Кевин Маккарти, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, управлението на OFAC, Мерик Гарланд, основен прокурор на Съединени американски щати, представителите на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен, Вера Йоурова, Дидие Рейндърс, ръководителите на всички парламентарни групи в Европейския парламент, ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола, както и София Инт Велд – ръководител на Групата за наблюдаване по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и главните права към комисията ЛИБЕ и Хуан Фернандо Лопес Агилар – ръководител на комисията ЛИБЕ към Европейския парламент.

В писмата си следователите споделят терзанията си от наличните по няколко досъдебни производства на Софийска градска прокуратура (СГП) данни за невиждан напън върху самостоятелната правосъдна власт, освен от политически, само че и от престъпни групировки, обвинени и подсъдими лица, директно наранени от активността на българската прокуратура, които се укриват в чужбина и правят опити за дискредитиране и елиминиране на магистрати, в това число и на основния прокурор, както и на висши полицейски началници.

Едно от лицата, които се визират в писмата на КСБ, е Цветан Василев, който към този момент девета година се укрива в Република Сърбия. Той е някогашен мажоритарен притежател на някогашната четвърта по величина на активите банка в България – Корпоративна комерсиална банка /подсъдим дружно с още 18 лица за източването й, като вредите от закононарушенията са оценени на 2.5 млрд лева или 1.3 милиарда долара/ и евентуално употребява за това съветски средства и протекция. Известно е, че Василев е обвързван с съветския олигарх Константин Малофеев, който беше глобен от Съединени американски щати по отношение на съветската инвазия в Украйна. Освен това главен акционер във банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка е съветската Внешторгбанк /ВТБ/, която също е обект на наказания. Беше изнесена информация, че същият е заплатил най-малко 350 000 $ на американски лобисти, част от адвокатската адвокатска фирма „ King & Spalding LLP “ за включването на основния прокурор на Република България господин Иван Гешев в санкционния лист по Глобалния закон „ Магнитски “, като още веднъж има съображение да се смята, че това е осъществено с капитали с генезис от Русия, пишат от КСБ.

Другите лица в този незаконен сговор също са наранени от активността на българските правоохранителни органи. Пламен и Атанас Бобокови – едни от най-богатите българи, взаимно с някогашния заместител – министър на околната среда и водите Красимир Живков и други лица, са подсъдими за управление и присъединяване в проведена незаконна група за противозаконен импорт на рискови боклуци от Италия, данъчни закононарушения и изпиране на пари. Те, също както и Василев, са употребявали услугите на американски лобисти, посредством които да дискредитират българския основен прокурор в Съединени американски щати. Красимир Каменов е лице, необятно познато в незаконния свят, и понастоящем обвинен за поръчково ликвидиране на някогашен почитан полицейски чиновник,  като понастоящем има съмнение и се проверява негово обезпечение на още 5 убийства, както и 1 опит за ликвидиране. Овидиу Семенеску е румънски жител, обвързван с тайните служби, чиято незаконна активност е обект на следствие и по други наказателни производства. Другите лица в групата – Дилиян Георгиев и Тони Иванов, са осъществявали интензивно ходатайство сред тези лица, а журналистът Димитър Стоянов е имал задачата да получава и да популяризира компроматни материали.

КСБ акцентира пред евроатлантическите сътрудници на България, че дейностите на цитираните горе лица биха могли да накърнят и ползите на Съединените американски щати и на Европейския съюз, защото възможен техен триумф би довел до оттегляне от постигнатите резултати в одобряването на върховенството на закона, както и до пробутване на съветски ползи в нашата страна.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР