Към юни текущата сметка излиза на плюс от 1.76 млрд.

...
Към юни текущата сметка излиза на плюс от 1.76 млрд.
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции в българската търговия достигат 600 млн. евро към юни

Към юни настоящата сметка излиза на плюс от 1.76 милиарда евро

[Shutterstock] Нетните приходи от непознати вложители в България нарастват до 457 млн. евро към края на полугодието, което е с 304 млн. над миналогодишното равнище, демонстрират предварителните данни на Българската национална банка (БНБ). Капиталовложенията влизат в страната главно под формата на дългови принадлежности - заеми, които фирмите майки в чужбина дават на българските сдружения. Разбивката на централната банка демонстрира, че най-вече средства към края на юни са вложени в търговията, до момента в който чистата сума на вложенията в индустрията понижава на годишна база.

Данните обаче не са дефинитивни и ще бъдат ревизирани през идващите месеци, като нормално измененията са в посока нагоре.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Инвестициите към юни

Нетната сума на непознатите вложения в България доближава 457 млн. евро към края на полугодието, като 1.1 милиарда лева са постъпленията под формата на дълг, а минус идва от 687.6 млн. евро " отлив " на дялов капитал. Отрицателната стойност идва значително от изплащането на парите за покупката на Сосиете женерал Експресбанк от ДСК - българското отделение на унгарската OTP. Финализирането на договорката през януари тази година докара до погашение на близо 600 млн. евро под формата на дялов капитал.

Статистиката демонстрира, че огромната част от непознатите средства тази година са ориентирани към търговията - 600 млн. евро, до момента в който през същия интервал на 2018 година сумата беше 230 млн. евро. На второ място се нарежда секторът на недвижимите парцели, където са вложени 169 млн. евро от началото на годината. В преработващата индустрия пък вложенията са повече от двойно по-ниски - 135 млн. евро в този момент по отношение на 343 млн. евро през 2018 година

Текущата сметка е на плюс

Българският експорт на артикули се усилва със 7.3% през първите шест месеца на годината до 13.9 милиарда евро, а в това време темпът на напредък на вноса се забавя до 1.1% годишно покачване до 14.4 милиарда евро. Така комерсиалното салдо остава на минус и тази година, само че се свива от 1.3 милиарда евро към юни 2018 до 539 млн. евро тази година. От друга страна, плюсът при услугите нараства с близо 200 млн. евро на годишна база до 1.23 милиарда евро, като тласък идва от летния туризъм. Увеличение е очевидно при постъпленията от транспортни услуги, пътувания и други услуги, закупени от непознати лица.

Свива се и минусът по сметката на първичния приход, където влизат чистите приходи от дивиденти и парите на краткотрайно работещите отвън страната. Понижението идва от 200 млн. евро по-малко дивиденти, изплатени към чужбина. Към края на полугодието обаче в България са постъпили повече средства от европейски средства по отношение на 2018 година, като по този начин настоящата сметка като цяло излиза на плюс от 1.76 милиарда евро
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР