Към този момент не сме установили дефицит в трудовото законодателство

...
Към този момент не сме установили дефицит в трудовото законодателство
Коментари Харесай

Гьоков: Към момента не се налагат промени в трудовото ни законодателство за посрещането на бежанци от Украйна


Към този миг не сме открили недостиг в трудовото законодателство за посрещането на бежанците от  Украйна. Това сподели министърът на труда и обществената политика по време на съвещанието на парламентарната Комисия по труда, обществената и демографската политика. Той дава отговор на настоящи въпроси на народни представители. 

Няма потребност от промени в законодателството, тъй като ние сме транспонирали съвсем всички европейски наставления, напълно скоро бяха направени и промени в закона за трудовата миграция и трудовата подвижност, сподели Гьоков. По думите му в щаба към държавното управление участниците от всички министерства вършат обзор дали има потребност от промени в законодателството и в случай че има – ще се предложат. 

По-голямата част от идващите на територията на България са майки с деца, напомни министърът. Те ще могат да употребяват медицински, обществени услуги, настаняване в детски ясли и градини, като се мисли за решения по отношение на дефицита на детски градини, който има у нас.  Ще се следи и попълването на имунизационния им календар. Той напомни, че през днешния ден са признати две постановления на Министерския съвет - за остойностяване на настаняването на украинските жители, както и разпореждане, с което се дава опция на всички идващи от Украйна да употребяват до 31 март обществени и други услуги, които употребяват и българските жители, до момента в който изберат статут – на туристи или различен филантропичен статут.

Очаква се миграционният напън да се усили, все още не е доста сериозен - към двайсет и няколко хиляди са останали в България от миналите над 30 хиляди, само че се чака той да стане по-сериозен с обезпечаването на филантропични коридори, сподели министърът на труда и обществената политика. добави, че на румънската и полската граница миграционният напън е огромен, там се настаняват в палатки, а в България към този миг украинските жители напряко се одобряват в центрове, настаняват се и в хотели. Гьоков изрази вяра да успеем да запазим това настаняване и в бъдеще при ускорение на потока. В Полша са съвсем два милиона и ще се насочват потоците в други направления, в това число и към България, добави министърът.

Той уточни, че потенциалът за вписване на бежанците е 30 индивида дневно, изготвят се механизми за ускорение на процедурата по регистрации. Има основан централен щаб с участници от всички министерства, с цел да се форсират тези процедури, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР