„Към света след Желязната завеса“ е третият филм от документалната

...
„Към света след Желязната завеса“ е третият филм от документалната
Коментари Харесай

Документалната поредица на БНТ „Махалото на прехода“ отправя поглед „Към света след Желязната завеса“

„ Към света след Желязната завеса “ е третият филм от документалната поредност „ Махалото на прехода “ на Българската национална телевизия. Проектът на журналиста Георги Милков и режисьора Емил Минков ще бъде излъчен на 13 юли (сряда) от 21:00 ч. по Българска национална телевизия 1.

Филмът показва елементи за това по какъв начин България излиза от интернационалната изолираност и обръща курса в дипломацията. За присъединението към НАТО и Европейски Съюз и пътя на страната ни до такава степен, за разпадането на Съвет за икономическа взаимопомощ и Варшавския контракт, за основни визити у нас като визитите на папа Йоан Павел Втори и Бил Клинтън, за събитията в Либия – пред камерата на Българска национална телевизия застават Стефан Тафров, Петър Стоянов, Надежда Нейнски, Соломон Паси и Димитър Цанчев.

„ Историята за това по какъв начин се е случила промяната на курса на българската външна политика стартира преди повече от 30 години и трябваше да съберем доста части от пъзела, с цел да наподобява картината цялостна. Всички тези достоверни свидетелства за хора, места и събития те карат най-после да кажеш: Не е било по никакъв начин елементарно, България можеше да има доста неприятна орис, само че популярност богу, че в годините на прехода сме имали всички тези герои, които чак в този момент, от дистанцията на времето, можем да оценим “, споделя Георги Милков.

„ Във френското посолство, особено за фотосите на кино лентата, сложиха на масата същата завивка с извезани сини цветя, на която е сервирана прословутата закуска на президента Франсоа Митеран с българските интелектуалци през 1989 година “, споделя още журналистът с дълготраен опит като интернационален кореспондент и боен сътрудник.

Гледайте „ Към света след Желязната завеса “ на 13 юли (сряда) от 21:00 ч. по Българска национална телевизия 1!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР