Към настоящия момент населението на света е почти 7.8 милиарда

...
Към настоящия момент населението на света е почти 7.8 милиарда
Коментари Харесай

Мрачната прогноза за населението на света

Към сегашния миг популацията на света е съвсем 7.8 милиарда души. А ново проучване на учени от University of Washington`s School of Medicine ни дава прогноза по какъв начин ще се трансформира това число в границите на идващите няколко десетилетия.

През 2100 година нашата планета ще бъде дом на 8.8 милиарда души, което е с към два милиарда по-малко спрямо предходни калкулации на Организация на обединените нации. Дотогава се чака и в 183 от 195 страни по света да няма нужния коефициент на плодовитост за поддържане на настоящето население.

Със приблизително 2.1 раждания на жена, множеството страни в света ще усетят съществено понижаване на жителите си. В цели 34 пък, измежду които Япония, Испания, Италия, Тайланд, Португалия, Южна Корея и Полша, се предвижда спадът да е на половина.
 Снимка 488205

В Китай се чака - от 1.4 милиарда души през днешния ден, след 80 години да има едвам 730 милиона. Най-бързо топящите се нации ще са в Азия, Централна и Източна Европа.

За сметка на тези страни, популацията на Субсахарска Африка, в която влизат 54 страни, се счита, че ще се утрои. Така малко по-малко от половината от цялостното население на планетата ще бъде от африкански генезис до края на века.
 Снимка 488206

Значителен резултат върху намаляването на раждаемостта и популацията има по-лесният достъп на дамите до обучение и по-добре платени работни позиции. Така доста повече от тях избират да гонят професионално развиване, в сравнение с да раждат повече деца. А имиграцията е тази, която може да компенсира до известна понижената раждаемост, най-много в страни като Съединени американски щати, Канада и Австралия, предава BBC.

Друга сериозна опасност - най-много за стопанската система и здравните системи, е фактът, че популацията на планетата ще става все по-застаряващо. С увеличението на продължителността на живота се счита, че през 2100 година 2.37 милиарда души ще са над 65 години, спрямо 1.7 милиарда под 20-годишна възраст.
 Една четвърт от популацията на света няма сигурен достъп до вода
Една четвърт от популацията на света няма сигурен достъп до вода

Проблемът единствено ще се задълбочава

" Драматичните спадове " в популацията в трудоспособна възраст ще се отрази най-много на огромни стопански системи и пазари, като Китай и Индия. Ще се стигне и до разбъркване на международните сили.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР