Към момента от България не е поискана хуманитарна или друга

...
Към момента от България не е поискана хуманитарна или друга
Коментари Харесай

Тагарев: Помощ от България не е искана заради войната в Близкия Изток

Към момента от България не е поискана филантропична или друга помощ поради войната в Израел и Газа.

Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев в " Събуди се " по Нова тв тази заран. 

На въпрос от всички вилнеещи спорове кой носи максимален риск за България отговорът му бе безапелационен: " Определено Русия ".

Това е ясно посочено в публични документи, в това число в официалното съобщение от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, добави Тагарев. Конфликтът в Близкия Изток не измества този фокус, счита той.

Най-голямата потребност на Украйна е от системи за противовъздушна защита, с цел да не разрешава да умират мирни жители, изясни министърът.  Той акцентира ролята на спомагателното европейско съфинансиране за повишение на потенциала на нашата военна промишленост, каквото решение бе взето. Това е съюзническият метод, тъй като настрана взета една страна не може да помогне значително на Украйна. 

Ако имаме опция, можем да предоставим някои остарели системи, със модерни не разполагаме, посочи Тагарев. Но незабавно акцентира, че не става въпрос за С-300, тях въобще не преглеждаме като вид.

Операцията по пречистване на Черно море от мини, която България готви взаимно с Турция и Румъния от 2 месеца, цели сигурността на комерсиалното мореплаване, обясни министърът. Но наличието на кораби на военноморските сили от трите стани ще има и различен резултат, уточни той - ще покажем по този метод на Русия, че не е желателно да изпраща свои кораби в зоната на интервенцията. И очаквал, в случай че тя има такива в наши води, дефинитивно да ги изтегли.

Не вземам участие в договарянията, само че убеждаваме нашите съдружници, че сме подготвени да влезем в Шенген през декември. Изпълнили сме всички условия и би трябвало да бъдат позволени, работим точно с тази цел, разяснява още Тагарев.

Влизането в Шенген не е обвързвано с нивото на напън и по какъв начин се оправяме, само че при по-голям напън, естествено, оправянето е по мъчно. То е обвързвано по принцип с готовността на страната да работи в такива обстановки и ние такава подготвеност имаме. Така че в случай че повлияе, то ще е позитивно, тъй като в действителност сме подготвени да защитим своите граници. Не бих споделил, че мигрантският напън бележи някакъв връх през последните месеци, всекидневно беше това, което видяхме за летния сезон, сподели още военният министър. Със захлаждането той чака спад на мигрантския поток.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР