Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България

...
Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България
Коментари Харесай

Над 4000 души в Украйна са поискали евакуация към България. Към момента няма военна заплаха за София

Към момента няма директна военна опасност за сигурността на България във връзка със събитията в Украйна. Над 4000 души от страната са поискали евакуация. Българските управляващи ще подхващат дейности по тяхното напредване, а към този момент се разисква по какъв начин това може да се случи със сухопътен превоз.

Това стана ясно от изявления на президента Румен Радев и премиера Кирил Петков след извършеното изключително съвещание при президента във връзка със обстановката в Украйна.

В ранните часове на 24 февруари съветският президент Владимир Путин разгласи „ военна интервенция “ в Донбас, а съветската войска стартира удари по точки в цяла Украйна, в това число и столицата Киев.

Радев разгласи като „ безспорна неприемливо “ осъществяването на удари от страна на Русия против територията на „ суверенна страна “. Президентът още веднъж не употребява глагола „ съдя “ във връзка дейностите на Москва.

„ В 21 в. в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти, с удари по суверенна страна. Категорично неприемливо “, сподели още той и добави, че Русия прави „ пълномащабна стандартна интервенция “. По думите му София ще работи интензивно за гарантиране на сигурността си в границите на НАТО.

„ Осъждаме остро, остро, дейностите на Руската федерация. Това е неприемливо и България ще бъде сътрудник, който може да се чака, че ще приказва с един глас с Европейски Съюз и НАТО “, сподели Петков.

Премиерът дефинира като приоритет номер едно извеждането на българите от Украйна. За тях и за бежанците от страната се провежда превоз и вероятно настаняване. Той увери, че ДАНС и Министерство на вътрешните работи ще работят оптимално бързо, за обработването на документи.

По рано пред Свободна Европа от Министерството на външните работи оповестиха, че към 07:30 сутринта в четвъртък искане за евакуация са декларирали 102-ма български жители.

Правителството прави оценка на рисковете за морските и въздушни пътища, енергийните трасета и опциите за доставка на газ, нефт, както и храни и артикули от първа нужда. Работи се и по всевъзможни различни трасета и доставки. Предприети са и дейности, които да защитят България във връзка с киберсигурността.

От среднощ в Украйна работи военно състояние. То ще е в действие 30 дни. За 24 часа Украйна затвори и въздушното си пространство.

Западният свят осъди остро дейностите на Русия. Очаква се в идващите дни и часове да бъдат подхванати спомагателни дейности по санкциониране на Москва. По-късно в четвъртък в Брюксел ще се организира среща на водачите на страните от Европейски Съюз, на която ще участва и българският министър председател Кирил Петков.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР