Към момента няма открити мини в българската акватория на Черно

...
Към момента няма открити мини в българската акватория на Черно
Коментари Харесай

Командирът на ВМС: Няма открити мини в българската акватория на Черно море | Наблюдението продължава

Към момента няма открити мини в българската акватория на Черно море, само че наблюдението продължава.

Това съобщи командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов по отношение на изявления за открити мини в Черно море в териториалните води на Република Турция и Република Румъния.

След първата открита плаваща мина в Босфора на 26 март през вчерашния ден бяха открити още две в Черно море - едната на към 12 благи източно от нос Инеада, Турция, а другата на към 40 благи източно от Констанца, Румъния. И трите са били унищожени.

Те са били от отбора дребна котвена мина, в които взривното вещество е 20 кг. Мините край Инеада и в Босфора са били в бойно състояние, само че откритата край Румъния - не.

" Този вид мини са предопределени за битка с корабите, а не за битка с хора, плуващи в морето. Те не съставляват огромна заплаха за рибарските лодки, които елементарно маневрират и могат да се отклонят. Мините са рискови за корабите, защото мъчно маневрират и късно виждат мините ", посочи контраадмирал Михайлов.

" Наличието на тези три мини, за жалост, демонстрира, че войната ни визира директно в морската среда, само че във връзка с сигурността на корабоплаването, мисля че се вземат всички ограничения за попречване на произшествия ", сподели командирът на Военноморски сили.

" Потвърдиха се догатките ни, че в случай че има плаващи мини, те ще следват повърхностните течения в западната част на Черно море ", добави той.

Най-близо до българския бряг течението минава източно от Калиакра - на една миля, а юг най-близката точка е против Резово - на към 3 благи от брега.

Двете открити пред румънския и турския бряг попадат в течението, което се движи от север на юг. Мините, открити в Турция, са минали на 20 благи източно от Варна и на 30 източно от Бургас.

Вчера Военноморските сили са работили по два сигнала за хипотетични мини.

Първият е получен към обяд в Морския спасително-координационен център, като неотложно е изпратен вертолет да разузнае ситуацията на към 40 морски благи изток-югоизток от нос Галата.

Междувременно е получен втори сигнал за миноподобен обект на 12 морски благи от носа. По единия сигнал са открити плаващи варели и кутии, а по другия не е било намерено нищо.

Към момента няма други сигнали за плаващи миноподобни обекти, добави контраадмиралът.

" Продължаваме да следим деликатно какво се случва в региона на военния спор. Системата за наблюдаване на Военноморски сили работи надеждно и от време на време се правят облитания на акваторията, тъй че при забелязване на съмнителни обекти да се реагира и те да бъдат навреме разузнати и да унищожавани, в случай че се постанова ", сподели командирът на флота.

Той приканва всички, които плават в морето, в случай че виждат нещо подозрително, да подадат незабавно сигнал.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР