Към момента МВнР разполага с информация за четирима български граждани,

...
Към момента МВнР разполага с информация за четирима български граждани,
Коментари Харесай

МВнР: Четирима българи чакат евакуация от Афганистан, пети ще бъде изведен от ООН |

Към момента Министерство на външните работи разполага с информация за четирима български жители, които чакат да бъдат евакуирани от Афганистан, оповестиха от Министерство на външните работи. Пети български жител, работещ за Организация на обединените нации, ще бъде евакуиран посредством опциите на международната организация в околните часове.

Министърът на външните работи Светлан Стоев осведоми депутатите във външната комисия, че са постъпили 18 претенции за извеждане на български жители от Афганистан. Досега са изведени 13 наши сънародници, а четирима се намират в затворен комплекс и казусът е в обезпечаването на тяхната сигурност до военната част на летището в Кабул. Един българин работи на летището и с негова помощ са били изведени останалите ни сънародници. На този стадий е по-целесъобразно той да остане там, разяснява Светлан Стоев. В контакт сме с българските жители и се надяваме на позитивно развиване в идващите 24 часа, добави той и посочи, че няма българи, които са изпаднали в неволя.

През последните 24 часа благодарение на интернационален евакуационен полет един български жител напусна Афганистан, към този момент се намира на несъмнено и безвредно място и не е потърсил в допълнение консулско подпомагане.

Местните жители, работили за българското посолство и задачи, както и за службите на Европейски Съюз и НАТО, естествено, че ще бъдат подкрепени и могат да разчитат на помощта на България, в това число и за извеждането от Афганистан и за даване на леговище, на което те имат право, означи след съвещанието ръководителят на Комисията по външна политика Димитър Гърдев.

Трябва да се търси общо решение на равнище Европейски Съюз във връзка със обстановката в Афганистан е общото мнение на народните представители от Комисията по външна политика. На първото си съвещание членовете на комисията изслушаха служебния министър на външните работи Светлан Стоев.

Нито една страна не може да се оправи сама със създалата се обстановка и по тази причина напъните ни ще бъдат ориентирани в търсене на общо европейско решение, означи Гърдев. Няма подозрение, че протичащото се в Афганистан съставлява евентуална опасност за България от позиция на емиграционните талази, които могат да бъдат ориентирани през Иран и през Турция, откъдето има единствено един маршрут към Европа и това е Балканският, акцентира той. Общо е мнението на участниците в съвещанието, че България би трябвало да работи самодейно и да проектира обстановката в другите разновидности, заяви Димитър Гърдев. По думите му би трябвало да бъде употребен опита, който България има с подписването на съглашение с Турция по отношение на рецесията в Сирия.

На 10 март 2018 година краткотрайно бе прекратено директното дипломатическо наличие на България в Афганистан заради нанесени съществени материални вреди на постройката на българското посолство в Кабул при огромния терористичен акт на 31 май 2017 г. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР