Към края на юни 2020 г. по Оперативна програма „Околна

...
Към края на юни 2020 г. по Оперативна програма „Околна
Коментари Харесай

Изпълняват се 222 договора за над 3,7 млрд. лв. по ОПОС

Към края на юни 2020 година по Оперативна стратегия „ Околна среда " (ОПОС) са оповестени 56 процедури на обща стойност 4,3 милиарда лева Това съставлява 124% от ресурса на програмата. С цел цялостно асимилиране с решение от 13 март 2020 година Министерският съвет даде единодушие на Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 година да подписва контракти за даване на безплатна финансова помощ в размер до 20 на 100 над бюджета на програмата.

От началото на програмния интервал по ОПОС са подписани 222 контракта за безплатна финансова помощ на стойност над 3,7 милиарда лева Над 1 милиарда лева са изплатени на бенефициентите на програмата.

В бранш „ Води " са подписани общо 41 контракта за над 2,23 милиарда лева безплатна финансова помощ. Със средства по ОПОС 2014-2020 година ще бъдат построени/реконструирани 28 Пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ). Вече са новопостроени и въведени в употреба са 5 ПСОВ - на общините Банско, Враца, Раднево, Тервел и Шумен. На 16 юни беше подписан най-мащабният контракт за интегрирания воден план за област Бургас, като общият размер на инвестицията е 459,3 млн. лева от които ОПОС обезпечава безплатна финансова помощ от 323,7 млн. лева Той планува реорганизация и рехабилитация на съществуващата ВиК конструкция, и създаване на нови системи и уреди в 13 агломерации - Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец. Към момента по ОПОС се извършват 14 плана с бенефициенти ВиК оператори на стойност над 1,22 милиарда лева

По предпочитана ос „ Отпадъци " към този момент подписаните контракти са 79 с размер на безвъзмездната помощ 607 млн. лева С тези средства се построяват 63 съоръжения за преправка на боклуци. С осъществяване на тези планове ще се обезпечи спомагателен потенциал за преработване и повторна приложимост на 230 700 тона/годишно. Интензивно се подписват контракти за рекултивация на депа, които са закрити по отношение на процедура по нарушаване на правото на Европейски Съюз.

Управляващият орган на ОПОС подкрепя политиката по запазване на биологичното многообразие с оповестените процедури за осъществяване на консервационни действия за възстановяване природозащитното положение на птици, типове и естествени местообитания. По ос „ Натура 2000 и биоразнообразие " са оповестени 18 процедури за 137 млн. лева и са подписани 26 контракта с размер на безвъзмездната помощ 91,5 млн. лева

За запазване чистотата на атмосферния въздух са подписани 41 контракта, за които ОПОС обезпечава безплатно 615 млн. лева С утвърденото през юни от Европейска комисия изменение на Оперативна програма „ Околна среда " и за цялостно и дейно асимилиране на средствата по програмата, са трансферирани спестени финансови средства от предпочитана ос „ Води " към предпочитана ос „ Подобряване качеството на атмосферния въздух ". Прехвърлянето на средства не оказва въздействие върху поетите от ОПОС задължения за финансиране построяването на ВиК инфраструктура и върху осъществяването на подписаните контракти с ВиК оператори и общини в бранш „ Води ".

Оперативна програма „ Околна среда " влага в директни ограничения за отбрана на популацията от наводнения и свлачища. Към момента по тази ос са подписани общо 16 контракта на стойност 114,4 млн. лева Най-мащабен е планът за създаване на Национална система за ръководство на водите в действително време на стойност 39 млн. лева Мерките за отбрана при спешни обстановки ще обзет 1 300 000 поданици от 8 общини по поречието на река Искър - Столична община, Своге, Костинброд, Елин Пелин, Горна Малина, Сливница, Роман и Ботевград. За подсилване на свлачища и превантивна активност се извършват 9 плана на стойност 33 млн. лева С сполучливото им осъществяване ще се опазят живота и здравето на 26 300 поданици в свлачищни региони.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР