Към днешна дата вече сме се върнали на нивата на

...
Към днешна дата вече сме се върнали на нивата на
Коментари Харесай

Сачева: Върнали сме се на нивата на безработица отпреди кризата

Към днешна дата към този момент сме се върнали на равнищата на безработица отпреди рецесията. Безработните са 201 686, колкото бяха и преди изключителното състояние. Нивото на безработица е към 6,5%. Това съобщи вицепремиерът в оставка Деница Сачева по време на среща с премиера Борисов.

Тя показа данни, че близо 300 000 души са намерили нова работа през пандемията. Още толкоз са запазили работните си места по мярката 60/40. Платените средства по нея са 1,148 милиарда лева

По мярката 80/20 за най-засегнатите браншове „ Туризъм “, „ Транспорт “ и „ Хотелиерство и ресторантьорство “ са преведени 168 млн. лева за опазване на 30 000 работни места, добавя Сачева.

Компенсациите по „ Запази ме “ са в размер на 62,5 млн. лева и са платени на 51653 служащи.
С близо 22 млн. лева подпомогнахме 4387 работодатели да наемат 19577 безработни и да заплащат заплатите им по стратегия „ Заетост за теб “.

Близо 50 000 фамилии са получили помощ за развъждане на деца до 14 година, които учат отдалечено. Преведените средства са съвсем 62 млн. лева Още към 7000 родители са се възползвали от опцията детегледачка да гледа децата им по програмата „ Родителите в претовареност “.

Приетият от Народното събрание мораториум целеше да ни пречи на нас като държавно управление. Оказа се обаче, че пречи на младежи да намерят работа. Този мораториум основава компликации за осъществяване на част от стратегиите ни за субсидирана претовареност – да вземем за пример „ Старт на кариерата “, по която сега държавните и общинските администрации се въздържат да наемат младежи на стаж или работа, добавя още Деница Сачева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР