Към днешна дата имаме 1387 потвърдени случая, от които 58

...
Към днешна дата имаме 1387 потвърдени случая, от които 58
Коментари Харесай

Борисов: Нашите мерки са най-либералните в Европа, а заразените и починалите у нас са най-малко

Към днешна дата имаме 1387 доказани случая, от които 58 умряли и 222 излекувани. По данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите България е преди всичко по невисок брой на инфектирани на 100 хиляди души население и на 3-то място по умряли на 100 хиляди, което е знак и доста явен отговор, какъв брой навременни и положителни са били ограниченията. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов пред депутатите по време на изключително съвещание на Народното събрание.

„ Нашите ограничения са съобразени напълно с рекомендациите на СЗО и за това създадохме този народен спешен щаб от най-хубавите експерти в съответните области. Всеки ден, всички медии могат да зададат колкото си желаят въпроси и да получат отговори в обществена среда. Огромната част от медиите ги дават непосредствено, без никой да ги задължава. Това значи, че има интерес и е потребно “, разяснява Борисов, като добави, че когато към този момент се знаеше че има пандемия, персонално се е обадил на водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, с цел да дискутират дружно ограниченията, което му е било отказано.

 По думите на премиера българското опазване на здравето доста бързо се е приспособило към обстановката и че бързо сме почнали да произвеждаме защитни дрехи, маски и шлемове за лекарите.

„ Понеже са извънредно навременни, точни и прецизирани и съобразени с народопсихологията, на процедура, ние имаме най-либералните ограничения в Европа. Това, което се споделя в Италия, че от 4 май ще разхлабват ограниченията - при нас не са били спирани. Нито строителството, нито магазините, нито придвижването на хората. На процедура няма страна, да не приказваме за района, където в Гърция, Сърбия и Турция има вечерен час, с толкоз демократични ограничения. Ние бяхме единствените, които не си затвориха църквите и манастирите “, разяснява Борисов.

„ В момента в който пристигна дребният пик, ние незабавно дадохме опция да бъдат имунизирани децата, да бъдат открити женските съвещания, плановите интервенции, а от през вчерашния ден и при избран ред да се употребяват и парковете. Българите могат да излизат и да влизат на процедура безграничен брой пъти до магазина, до аптеката и до банката, никой не ги наблюдава за това “, прибавя министър председателят.

На въпрос дали държавното управление има стопански проект за излизане от рецесията, Борисов съобщи, че с помощта на медиите имаме опция да следим какво се случва и в другите страни и че в случай че някъде имаше проект, който да подсигурява икономическото развиване, той щеше да бъде преписан.

„ В случая в България доста браншове продължиха да работят, а други работеха и на по-високи обороти - селското стопанство, строителството, ИТ бранша. Надеждна вест е, че се чака в идващия месец автомобилните фабрики да стартират да работят. Ние имаме 250 завода, които работят единствено за тях. Това са големи маси хора. 7 403 подадени заявки има по мярката 60/40, 101 849 служащи и чиновници са се възползвали от нея. Между 7 000 и 10 000 служащи всеки ден резервират работните си места. С този ритъм, до края на месеца ще запазим 120 000 работни места. Голямата грижа е по какъв начин ще се оправим с туристическия бранш. Още света няма рецепта по какъв начин този бранш да бъде провиснал. Сутринта имахме съдружен съвет, Валери Симеонов предложи с ваучери в туризма, с цел да забележим по какъв начин ще го създадем без да превърнем хотелите в лечебни заведения “, посочи министър председателят.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР