Калният дъжд у нас е резултат от пренос на въздушни

...
Калният дъжд у нас е резултат от пренос на въздушни
Коментари Харесай

Калният дъжд у нас е резултат от пренос на въздушни маси от Сахара

Калният дъжд у нас е резултат от транспорт на въздушни маси от Сахара Калният дъжд, който валя в региона на Смолян и София , е резултат от транспорт на въздушни маси от Сахара над страната. Това обаче не рисково и се изяснява само като естествено събитие.
 

Миналата седмица, в събота и неделя, над Северна Африка се зароди център на ниско налягане, който се придвижи към западната част на Средиземно море. Заради този център на ниско атмосферно налягане през вчерашния ден и над нашата страна времето беше неприятно и валя дъжд.
 
Придвижвайки се на север, към западните елементи на Средиземно море, този център на ниско атмосферно налягане " забърсва " от северните региони - Либия, Алжир , на височина от 5 до 10 км пепел от пустинята и последователно подвига този прахуляк високо в по-горните пластове на атмосферата. С придвижването на въздушните маси на североизток от региона на Африка този въздух, подправен с фини прахови частици,  тя се придвижва към региона на Балканите.

Подобни превалявания може да чакаме и идната седмица. Явлението не би трябвало да плаши хората.
 iStock/Getty Images-->
Дъжд и сняг, подправен с частици необитаем пясък, валя в Смолян и в края на март т.г. И тогава от Националната астрономическа обсерватория на Рожен обясниха, че това е нормалното събитие обагрен дъжд и евентуално се дължи на Средиземноморски циклон, довял пясъци от Сахара.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР