Калмарите са много вкусни дарове на морето, но има специфични

...
Калмарите са много вкусни дарове на морето, но има специфични
Коментари Харесай

Как се варят калмарите?

Калмарите са доста вкусни блага на морето, само че има характерни условия към тяхната кулинарна обработка. Ако не се сварят превилно, калмарите се свиват и губят освен размера, само че и усета си.

Ако сте купили замразени калмари, авансово ги размразете, като ги оставите на стайна температура. Не се предлага да ги топвате във вряла вода, по този начин ще изгубят потребните си субстанции, които минават във водата.

Когато са във вряла вода, месото на калмарите може да порозовее. Ако бързате да ги размразите, оставете ги в хладка вода в непокрит съд на стайна температура.

 Калмари на скара

След като калмарите са се размразили, отделете с тъничък нож кожата им, която наподобява на транспарантна ципа. Не е добре да ги варите непочистени от кожата.

Загрейте вода в тенджера и прибавете сол на усет, 1 дафинов лист и няколко зърна черен пипер. Пускайте калмарите един по един във врящата вода.

Пуснете във врящата вода един калмар, бройте до 10 и го извадете с решетъчна лъжица. Изчакайте водата да кипне още веднъж и пуснете идващия калмар в нея.

 Рецепти с калмари

Ако оставите калмарите да се варят по-дълго време, те ще замязят на дребни сбръчкани части гума и усетът им ще се промени. Най-дългото време, което може да престои калмарът във врящата вода, е две минути. След това усетът му се трансформира и даже овкусен с подправки, той към този момент не е задоволително прелестен на усет.

Белтъкът на калмара е с такава конструкция, че при дълготрайно варене се втвърдява. Ако го варите повече от половин час, още веднъж омеква, само че размерът му понижава повече от петдесет %.

Правилно сварените калмари са освен апетитни, само че също по този начин доста вкусни и елементарно се усвояват от организма. Те съдържат скъпи субстанции, потребни за тялото.

Сварените калмари служат за подготвяне на салати и съществени ястия, само че могат да се сервират и просто овкусени с малко зехтин и лимонен сок като вкусно предястие.

Сварените калмари, нарязани на късчета и добавени в подобаващ сос, са доста подобаващи за съчетаване с разнообразни типове макаронени произведения.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР